ponedeljek, 19. marec 2007

Jožefova zima

Danes ima god sv. Jožef. Včasih so rekli, če nam zima ni postregla s svojo ostrino takrat, ko bi mogla, se nam to vrne za Jožefa. Letos imajo prav.
Ljudje so potrebovali stoletja, da so iz dolgoletnih izkušenj skovali stare vremenske pregovore: Matija led razbija, če ga ni ga pa nardi. Na Urško lep, čez tri dni sneg. Kakor na Medarda, tako bo 40 dni.
Pregovorov je na desetine. Pa vendar smo zadnja desetletja ljudje namerno uničevali naravo in en dokaz, da smo jo precej uničili je tudi ta, da stari vremenski pregovori ne držijo več oziroma zelo redko držijo. Sodobni vremenoslovci se z najmodernejšimi napravami trudijo napovedati vreme in se mnogokrat uštejejo. Tokrat se niso!
Če pogledam skozi okno ne morem verjeti, da je bilo še pred kratkim zunaj 20 stopinj, sedaj pa je že 20 cm snega. Noro, kam bomo prišli, če bo šlo to spremenljivo vremensko dogajanje tako hitro dalje? Nevem no...

Jutri zjutraj imam seveda službo. Če bo celo noč snežilo, bo do jutra že pol metra snega. Ker sem doma daleč od civilizacije ter javnih prevoznih sredstev, in ker imam športni avto s širokimi gumami, nevem kako bom sploh prišel v službo...
Torej, če me jutri ne bo ali če zamudim, boste vedeli, zakaj me ni.

Peter

13 komentarjev:

Anonimni pravi ...

ce jozef kida,poletje ne bo nic prida! :)))

Anonimni pravi ...

Vreme nam je (spet) dokazalo, da se lahko spremeni čez noč. Ali se lahko tudi mi? Veljalo bi razmisliti. Morda pa nam želi Narava kaj sporočiti - pravzaprav če vsa njena neobičajna ravnanja razumemo kot sporočila, bi lahko rekli, da si kar prizadeva.
Morda jo razume Evropska komisija, ki je predlagala, da bi do leta 2012 vsi avomobili pridelali do 120 g CO2/km?! Si predstavljate? Potem takem v prihodnosti odpadejo športnimi avtomobili (vsaj ne na bencin), problemi zaradi snega pa sploh :)

ktac pravi ...

glej zunaj sneeg gre.... (:

Anonimni pravi ...

Naj bo zima orenk - al pa neč!

Anonimni pravi ...

no, sta se z ljubico uspela prebiti v civilizacijo :-)?

da ne boš mislil, tule v LJ, ki bi jo lahko šteli za malo bolj "civiliziran" svet sem danes zjutraj, ko sem se prebijala do službe, preklela vse komunalce, ki niso ščistili pločnikov

sicer pa ianous, mislim, da nam narava definitivno hoče nekaj sporočiti oz. nam že nekaj časa sporoča. škoda je le, da ni v interesu vseh, da bi jo poslušali...

Anonimni pravi ...

Malo si zgrešil tole s sv. Jožefom:

Če se na Jožefa (19.3.) vreme zvedri, prežene za letino kmetu skrbi.

Če je Jožef (19.3.) lep in jasen, je dobre letine prerok glasen.


Sepravi bo letos slaba letina. V to sploh ne dvomim. Imam filing da bo poleti dolga suša, čez dan 40°C, ali pa toča. Oziroma, najbrš bo oboje skupaj. Najprej 3 mesece suše, potem pa nevihte s točo, poplave, viharji...

Anonimni pravi ...

Če v Prosincu ni snega, ga Mali traven da.

persson pravi ...

ianous: Narava nam res že nekaj časa sporoča... mene bi bolj prizadelo, če ne bi bilo več snega, kot pa, če bi ne bilo športnih avtomobilov (čeprav sem nor nanje). Poglejmo ZDA: naftni koncerni so proti Kjotu, saj bi zgubili veliko denarja, če ga ZDA podpišejo. Če ga pa ne bodo, bomo pa vsi propadli. Kaj je bolje???

namaste: Z ljubico sva se s skupnimi močmi prebila. Vesel sem, da imam ravno njo, saj izpolni vse moje želje. sam pa jo tudi redno "vzdržujem".
Glede Ljubljane: A nov župan ni nič izboljšal teh zadev? Če ne pa lopato v roke pa kidat... :)

persson pravi ...

Black ICE: tega o jožefovi zimi se spomnim od svoje stare mame, pregovora pa nevem več. Res pa je, da je mnogo tega in da so tud tvoji vsi pristni.

Anonimni pravi ...

Če imaš raje sneg kot pa športne avtomobile, pa prodaj svojo ljubico in si kupi kolo. Pa sanke za po snegu. Govoriš že lepo, ampak pomembna so dejanja. Tako, kot večina svetovnih voditeljev: ja, ja, segrevanje ozračja nam škodi, bla bla, treba je bla bla. Pa naredijo kaj?

O tvojem avtu nisem mislil resno, saj vsi vemo, da se ne da brez njega. Me pa moti, da veliko ljudi govori kaj vse bi bilo treba narediti in bla bla, sami pa nič ne naredijo.

Bolj na mestu bi bila izjava: Skrbi me segrevanje ozračja, vendar sem prelen (ali karkoli že), da bi prodal avto (ki pokuri kar dosti bencina) in s tem pomagal okolju.

LP, Black_ICE

Anonimni pravi ...

ne, župan se ukvarja s pomembnejšimi projekti, kot je npr. stadion...no comment

mislim, da bom spustila kidanje in počakala, da se sneg stopi ;-)

Anonimni pravi ...

No me je persson prosil, da vam sporočim, da jim je sneg podrl daljnovode in je že 24 ur brez elektrike doma. Zato se seveda ne more nič oglasit na blog, pravtako je nedosegljiv po mobilcu, ker ga ne more napolnit.
Seveda je pa najhujši problem, da tud škrinja ne dela in bo šel cel prašič v k...in zato kernjemu ni vseen za prašiča se trudi da bi ga čimveč pojedel, baje da bo celo ponoč bedel in se mastil, da zmanjša škodo. tak da jutr mu ne zamert če bo mel kako kilo al pa deset več. aja pa še pomembno obvestilo tud tušira se težko:)


No to je to jutr pa mislim, da bo že sam kej več napisal. takle mamo če žvimo bogu za ... je pa lepo!!!!!

persson pravi ...

marko: hvala za pojasnila.

Black_Ice: prvi bi kupil hibridni avto ali pa kaj podobnega. AMPAK najprej bo država s teh avtomobilov umaknila ali vsaj zmanjšala davek za ekologijo oz. mi bo nekako morala priti na pol poti. Tovrstni avti so za zdaj še predragi zame. Rekel boš, da bi lahko kupil 1,0 L mašino pa man onesnaževal. Delno res: VTEC motorji so se izkazali z zelo nizko porabo in majhnjim onesnaževanjem (najbrž manj kot tvoja corsa).
Ne smemo govorit tak kot si rekel: eh saj se vse dogaja brez mene. NI RES! Tudi jaz moram svoje prispevati k temu: mislim, da naredim dosti: ugašam luči, kupujem papirnate vrečke, če se le da grem po Celju peš ipd.