sreda, 28. februar 2007

Pošten ali nepošten?

Še vedno se slabo počutim, domača zdravila bodo pa prijela v kratkem. Upam vsaj!

Danes mi je ena oseba očitala, da sem pristranski oziroma z njenimi besedami; citiram: "full nefer, ampak res full nefer". Hotela me je tudi prepričati, da se edino njej dogajajo krivice, in da nekaterim priviligiranim vedno odpustim oziroma slabše, da jim spregledam napake ipd.

Namen očitanja je bil najbrž v meni vzbuditi slabo vest in seveda spet in spet odpuščati grehe, ki se ponavljajo. Oseba se je zmotila: nimam slabe vesti, nisem pristranski in motijo me pripombe ljudi, ki pred svojim pragom niso pobrisali prahu, mene pa prepričujejo, da ga imam jaz na tone...
Čudni so ti ljudje, ki menijo vse najboljše o tebi in te hvalijo, dokler plešeš po njihovi muziki, spet minuto kasneje pa si lahko največja svinja, ker si pač naredil nekaj po svoji vesti in tako kot je treba, pa njim to ne ustreza.

Nekaj časa sem ji odgovarjal in poskušal razložiti, ampak dvomim, da sem bil uspešen. Citiram še del svojega odgovora na očitke: "Veš kaj. Ko boš ti prva spoštovala pravila, potem boš lahko oporekala. Dokler pa temu ni tako pa žal ne. Imaš pravico do drugačnega mnenja. Samo pazi, da je pošteno!"

Zakaj torej takšen naslov? Zato, ker je človek lahko pošten ali nepošten. Polpoštenost menda ne obstaja.
Torej upam, da sem pošten!

Peter

21 komentarjev:

Anonimni pravi ...

Vsi smo pošteni!xD mja polpoštenosti ni=) si z nami al pa nisi;)

Anonimni pravi ...

Petr, ne vem, konkretno za kaj je šlo, ker me ni blo zraven, ker te pa dokaj dobro poznam, vem, da si poštena oseba, zato, misli, da nisi nobenmu naredo nobene krivice in si pošten! Ampak ponavljam to samo predvidevam, ker ne vem, za kaj konkretno je šlo!

Anonimni pravi ...

Dragi Peter,

Tvoja objava mi je dala mislit. Zanimivo je dejstvo, ki si ga še posebej izpostavil, namreč da si nekomu kul dokler delaš v njegovo korist, potem ko delaš prav, pa nisi več.

Mogoče bom o tem pisal še na lastnem blogu, ali pa bom vsaj deloma kopiral.

Morda še dodatek k tvojemu pisanju: Včasih je v trenutnem navalu "čustev" težko sprejeti resnico in sprejeti, da je krivda oz. nepoštenost na tvoji strani.

Resnica bo zmagala, samo ne na slovenskih sodiščih.

Anonimni pravi ...

se popolnoma strinjam, namreč vem za kiro osebo gre:):), po mojem ste pošteni!

persson pravi ...

Meni se je zdel zanimiv problem, zato sem ga tudi izpostavil. O tem bi se dalo marsikaj napisati.
Imena oziroma vpletene osebe tu sploh niso pomembne.
Res pa je, da želim biti pošten in do vseh enak in upam, da mi to tudi uspeva.

Anonimni pravi ...

Js bom dala primer iz šole. Skor pri vsakem predmetu se mi je že zgodl kej res nepoštenga iz strani profesorja, pr kemiji še nikol.

Anonimni pravi ...

vsi smo kdaj pa kdaj nepošteni(ne govorim za ta primer) ampak včasih se tak zgodi da drgač skor ne gre. mislim pa da se u tem primeru to ni zgodl(vem za ka se gre).

Anonimni pravi ...

poznam osebo za katero se tuki gre(pa ne rečem da sm na njeni strani) sam tule ste bli nepošteni ker ste že velikokrat katerim drugim pogledal čez prste u takem primeru...pa brez zamere

Anonimni pravi ...

poštenost je eden izmed takšnih pojmov ki so zelo relativni. kar si zdi tebi pošteno se meni ne(nasplošno pravim), in obratn..vedn je tak ;)

Anonimni pravi ...

sej je blo pošteno kar se je zgodil tej osebi ker so pač taka pravila...sam ni pa pošteno da se katerim drugim gleda čez prste!!!

persson pravi ...

Spoštovani Anonymousi! Čim bolj na kratko bom še enkrat komentiral zadeve.

1. Moj prispevek je bil napisan na splošno in ne z namenom blatiti kakterokoli osebo ali poveličevati sebe. Zato tudi nisem omenjal nobenih podrobnosti in nobenih imen.

2. Kar naenkrat vsi veste o čem gre. Zanimivo, da nimate toliko jajc, da bi se pod svojo pošto tudi podpisali.

3. Imel sem možnost zapreti komentarje (sli pa vsaj anonimne komentarje)in jih ravno zaradi tega nisem, ker sem pričakoval kritike in pohvale. Torej itak brez zamere.

4. Nikoli ne moreš vsem enako ugajat. To je utopija.

5. Poštenost je vrednota in ne moremo imeti različnih pogledov nanjo.

6. Vsem sem enakokrat pogledal čez prste. Tokrat se je PRVIČ enako dejanje zgodilo pri isti osebi že DRUGIČ. In tu se ne gleda več skozi prste. Ko bo kdorkoli drug naredil DRUGIČ enako napako bo tudi kaznovan. Čeprav vemo, da bi vsi lahko bili kaznovani že prvič pa sem se sam odločil, da enkrat bom opozoril in tega se pri vseh enako držim.

Anonimni pravi ...

pozdravljeni!
hmm.. tole je res zanimiva tema in bi se dal o tem razpravlat na vlko.. sej tk usi wemo za ka se gre, sam je pa res da ste včasih nepošteni oz ne bom rekla nepošteni ampak ste do enih bolj popustljivi kod do drugih in predvsem do fantov.. no sej to je tak sam moje mnenje js sn vam pa že to tak powedala pa ste zanikal tak da bote zdej tut werjetno, sam ne zdj mislet da mam js kaj proti vam al pa kei sam pač to se mi še wedno zdi da so pri vas fantje na prwem mestu..
lp,
lejla

persson pravi ...

Lejla:
Imaš pravico povedat to. Sedaj pa ne bom (na tvoje presenečenje) ttega niti zanikal niti potrdil.
Vsak naj o tem sodi sam! Sem vam pa že lani na eni od razrednih ur povedal, da pri takšnem razmerju fantje/dekleta (5/26) boste imele punce večkrat občutek, da favoriziram fante.

ktac pravi ...
Avtor je odstranil ta komentar.
Anonimni pravi ...

vsi mormo bit enaki pa tut če je v klasu manj fantov kot punc...tole favoriziranje je kr neki

lp

Anonimni pravi ...

dragi dijaki 2.letnika;)
u dveh letih bi si zi lahko gor prisli, da peter ne mara zamujanja z opravicili ane, zato ce si lahko priskrbis opravicilo, ga prinesi cimprej, da ne bo sumljivo;)
u drugem primeru pa vedite, da se peter spreminja z vami vred, kar pomeni, da bo drugo leto in v 4.letniku cist drugac, velik neopravicenih vam bo spregledu, s karajocim nasmeskom na ustih:D sej smo vsi bli ful prevec prepotentni pr 16ih, vsi so krivicni do nas itd. zacensi pri starsih, zato se je bilo potrebno preobraziti v velike upornike, sam peter je fajni stric, pa je skoda da se neki kregate zaradi bedarij...
pa se en nasvet...vem da pride veckrat do taksne situacije, ko preprosto ne mores k pouku, zaradi taksnih in drugacnih razlogov, zato glejte, da se boste naucili, kje se da spustit kaksno uro, ne da bi vas kdo opazil oz. manjkajte cel dan-->ucenje v celjskih lokalih zna biti zelo zabavno:)
to je imela povedati petrova bivsa dijakinja urska

ktac pravi ...

Hotela me je tudi prepričati, da se edino njej dogajajo krivice, in da nekaterim priviligiranim vedno odpustim oziroma slabše, da jim spregledam napake ipd.

Vi ste imate pa vsi najbolj radi, nobedn ni izobcen iz vasega kroga, nobenmu se ne dogaja krivica pa WOW saj zivite raju in ne delate napak

.... my ass!

Anonimni pravi ...

podpis na tvoj post ktac, pa kdorkoli že si ;)

persson pravi ...

Tudi jaz se popolnoma strinjam s ktacem! Upam, da bodo nekateri razumeli tvoj prispevek.

Glede Urškinega mnenja pa tole: bila je v mojem razredu in bila vsekozi odlična in sedaj uspešno študira farmacijo. Sedaj se večkrat dobimo na kakšni kavi, skratka ni se počutila zapostavljeno ali diskriminirano z moje strani. Tega se zaveš par let kasneje...
Ko, in če si boste po svoje razlagali njen prispevek glede špricanja ipd., imejte zgoraj omenjeno vseskozi v mislih, kajti pomembno je za razumevanje celote.

ktac pravi ...

Jah jaz sem edn...

Aja pa se vse tiste zlobne jezike (katere bi blo mimigrede mogoce treba porezat), ki pravijo, da je Peter cenzuriral... ni jaz sem malo prevec napisal, se slovnicno zmotu... pa zbrisal pol se mi pa ni dalo postat se 1x, ker sem kasnej.

Anonimni pravi ...

Mislim da ste naredli prav. pač taka so pravila da je treba opravičilo prinesti v roku enega tedna, če učenci tega ne upoštevajo/ne upoštevamo, je prav da jih/nas temu primerno "kaznujete". ste fer , ker prvič opozorite, in je prav tako fer, če se to ponovi, da pač date neopravičene. sicer je tako, da vam ni treba niti prvič opozarjati, ampak ste iz svoje dobre volje prvič spregledali, drugič pa , jasno da ne boste.