sobota, 26. maj 2007

Nedolžnost - kaj je že to?

K kratkem razmišljanju me je pripravil tale prispevek, kjer znane mlade in malo manj mlade dame razmišljajo (bolje rečeno ne razmišljajo) o izgubi nedolžnosti.
Saj ne vem, kaj naj si v bistvu mislim, a je normalno, da mladina že v tako mladih letih začenja s sexom in ostalimi posteljnimi aktivnostmi. Saj vem, da se je v najstniških letih težko upirati takšnim in drugačnim skušnjavam (v kasnejših letih se jim tako sploh ne upiramo več :)) in da s hormoni nabita mlada telesa in duše težko rečejo ne in še težje razmislijo o posledicah svojih dejanj. Rekli boste, kdo sem jaz, da sploh lahko moraliziram o teh stvareh? Prav imate: sem nihče, ki pač slučajno razmišlja o tem in nekaj pametuje, medtem ko sam ni bil skoraj nič boljši...

Razne ankete prikazujejo leta, ko mladina izgubi nedolžnost oziroma doživlja prve spolne izkušnje. Nekatere raziskave precej zavajajo, predvsem s terminom prva spolna izkušnja ali sex, kajti to lahko pomeni tudi marsikaj drugega kot pa pravi spolni odnos. Pod pojmom izguba nedolžnosti pa si ponavadi vsi predstavljamo eno in isto.
Spomnim se neke ankete, ki sem jo preletel že pred časom in v njej so ugotovili, da gre iz srednje šole več kot polovica fantov nedolžnih in približno 1/3 deklet. Torej bo res nekaj na tem, da je definicija sexa oziroma prve spolne izkušnje zelo široka...

Nevem sploh kako naj zaključim tole svoje razmišljanje in trenutno se sprašujem, kaj sem sploh želel povedati s tem prispevkom. V bistvu nič novega, le da se mi ne zdi primerno, da se že 12-letniki lizarijo po cesti in po šolah, brez da bi jim blo kaj nerodno, čeprav priznam, da mene osebno s tem nič ne motijo. Večina od teh tako ali tako želi pokazati svojim vrstnikom, da so frajerji in si s tem pridobivajo nekakšen ugled. Fante že razumem, deklet pa nekako ne. Mogoče sem že fosil stare šole ali pa se res staram.
Zaključil pa bom z besedami svoje že pokojne stare mame, ki mi je večkrat rekla: "Mi smo ga še bolj srali kot ga sedaj vi." Tu pa ostanem brez besed. Verjetno je res!

Peter

41 komentarjev:

Anonimni pravi ...

>>Nekatera dekleta izgubijo nedolžnost prej, druga pozneje. Večina pa se jih strinja, da prvi seks ni skoraj nikoli ni vreden, da bi si ga zapomnile.

Logično da ni vreden, če ga imajo le zato, da bi nedolžnost izgubile.

Pač tak je postal svet. Prav žalostno!

Anonimni pravi ...

hm... tle se mi porodi vec misli :)
kot prvo: andrej se strinjam, izgube nedolžnosti skor noben ne doživlja več tudi z glavo...

kot drugo mi pa na misel pade en vic...

fantje se v povprecju prvic s spolnostjo srecajo pri 14 letih. ce hodjo u cerkev pa se prej :)))

Anonimni pravi ...

Persson - zakaj se ti to zdi tako čudno da se že vsaka 15 letna smrklja povalja z kakim 23 letnim debilom da jo razdeviči?

Zato ker so ji popkulurni mediji kot so Cosmopolitan in raznorane Smrklje, dobesedno oprali možgane z članki o sexu, ki se ponavadi začnejo takole: "Kaj je mojemu fantu najbolj všeč ..."

Mislim ej ...
to totalno pretiravajo! To bere današnja mladina in to vsebino takoj ponotranji ... jest se niti malo ne čudim. Družba postaja vedno bolj pokvarjena in mediji si dovolijo vedno več in več, samo za voljo tega da dobijo svoje bralce. Čez 10 let se niti malo ne bom čudil, če bo v maldostniških revijal pisalo: "Fafanje na 100 in 1 način " :(

Stasa pravi ...

Andrej: Delno ti dam za prav delno spet ne. Enkrat pač "moraš" začeti, čeprav se butasto sliši.

Jasna: To štorijo nam je povedal tudi profesor Juvančič. :)

Vsekakor se pa strinjam, da danes dekleta počnej to mnogo prehitro in nepremišljeno.

Dober post: Da ti misliti

Dejan pravi ...

KDAJ STE JO PA VI ZGUBIL G. JUVANČIČ?:))

persson pravi ...

andrej: se strinjam

jasna: meni se tudi vseskozi porajajo misli.

tomaz: nekam konzervativno razmišljaš. Tisto o 101 načinu za fafanje pa že sedaj lahkoberejo v najstniških revijah in ne čez 10 let.

stasa: tega jaz nisem povedal.

dejan: poslji mi e-mail pa se vse zmeniva, če te zanima. Nisem tak, da bi čisto o vsem javno govoril. :)

Stasa pravi ...

Khm... Gospod Juvančič ste, v eni diskusiji z Nušo. =) Vstrajam pri svojem. Ne glih na fante rekli ste: Mladina začne seksat pri štirinajstih, če pa hodi v cerkev še pa prej. =)

Gaja Jezernik Ovca pravi ...

Zanimiva tema...ja, praktično v vsaki reviji se najdejo nasveti o seksu (sploh pa v raznih smrkljah in podobnih stvareh vedno pišejo, kako naj bi izgledalo prvič). Osebno se mi zdi neumno, da pišejo takšne zadeve in npr. omenjajo leta, kdaj naj izgubiš nedolžnost. Pač, seksaš začneš takrat, ko se tako odločiš in ne zato, ker si nekje tako prebral ;)
Kar se pa tiče dvanajstletnic, ki se lizarijo po cesti-->ja, to pa res ni v mejah okusnega

Anonimni pravi ...

stasa: Delno ti dam za prav delno spet ne. Enkrat pač "moraš" začeti, čeprav se butasto sliši.

Res je, vendar če tega ne doživljaš zato, ker bi rad drugo osebo osrečil, ji dokazal svoje zaupanje, ampak to delaš le zato, da bi se lahko pohvalil: "Meni se je pa to dogodilo pri teh pa teh letih", je vse skupaj en velik nesmisel.

Anonimni pravi ...

Ha ha ha ha ha :) jest pa konzervativc :)

ok, priznam da sem morda malce ostro nastopil ampak v splošnem to niti malo ne drži!

persson pravi ...

stasa: OK, se predam.

tenisacica: ja žal pa veliko mladih na silo začne ravno zaradi tega, ker so nekje prebrali in ne ker bi bilo ravno vse spontano.

andrej: se zopet strinjam

tomaž: ja saj vem, da nisi ultrakonzervativec, saj tudi ti zame veš, da nisem, pa v tem primeru razmišljam zelo konzervativno.

Anonimni pravi ...

hja res mal prehitro "odrašča" mladina...sm slišu da že 13 let stare smrkle majo spolni odnos.....seveda s starejšim debilom ki misli da je car da je podrl otroka...sramota:(:(...svet ni normaln

Anonimni pravi ...

nevem kaj se maste tolko za sekirat glede nedolžnosti, današnji dan se to da spet use poštimat za 4000 evrov in si spet nedolžn ku rožca, za dekleta, za fante pa še pri nevem kakšnih izkušnjah zgleda kot da je nedolžn...(ironično mišljeno, ali?)

Anonimni pravi ...

khm.
Glede lizanja 12-letnic/kov... da je neokusno.. a ce se pa 20 al pa 30 letnik liže na cesti je pa vredi? Zaka se sploh mors neki v javnosti lizart? Sam da pokažeš ka si si "kupil/a".. Lizarjenje v javnosti je glih tak kokr da se prpeleš z novim sport avtom pred šolo in ga v leru prtiskam na gas da bôli.
V javnosti se še nism nikol lizo če ni blo zraven nič alkohola... (tisto so potem druge okoliščine)

Pa te 14 z 23 letniki.... Pa ne mi zdej začet babe da ja to pa zato ker so ffantje pr 14h letih ZA VAS nedorasli... Mi dobr vemo zaka mate ve tiste over21 let stare.. Fatom pr 14-letih stoji tič, to je vsa odraslost ki jo ve takrat potrebujete. Res je pa da ključev s štirimi krogi al H-jem pa nimamo. Kej mislite pa da se ma 20 letnik z vami za menit?! Mislte da ste jim ve dorasle?
Kar se nedolžnosti tiče... Mah svet je ze cel cajt dokaj isti, sam takrat ni blo takšnih medijev ki bi lahko prinesli zgodbice s katerega koli koticka sveta, po vrhu pa se napihujejo in delajo iz miši slona itd itd...
P.S. Pa nehite tiste novice na 24.com brat ker je to najvecji "tabloid" v Sloveniji.

persson pravi ...

banana: no no, tudi če se poštima za 4000 € ne gre zato.

dr. Muc...: se popolnoma strinjam z napisanim!!!

Anonimni pravi ...

** najbolj zanimivo pri tem pa je, da so v revijah navedeni podatki kako naj bi to izgledalo, pri katerih letih itd. (to pač vsi vemo kaj temu sledi)... potem pa te - mladoletne smrklje - sprašujejo o orgazmu ipd. - ZAKAJ HUDIČA ?!? če se že ravno spuščajo v to, naj se najprej vprašajo kaj delajo, kakšne so lahko posledice itd...
osebno me "žvaljenje" ne moti pri npr.:12letnikih - pač pričnejo ljubezen doživljati (tako ali drugače) prej ... motijo (delno) pa me članki o pomenu poljubov - npr.: če te poljubi tja in tja želi biti samo tvoj prijatelj --> WTF?!? mislim...sploh nima smisla... ali pač???

Anonimni pravi ...

motijo (delno) pa me članki o pomenu poljubov - npr.: če te poljubi tja in tja želi biti samo tvoj prijatelj

Heh ja, vsak se rad gre nekega preroka, v resničnem življenju pa to itak ne velja. Pač članki ki pritegnejo ker razkrivajo vprašanja, ki mučijo vsakogar, ki si ne upa direktno vprašati kaj pa to pa to pomeni. Ko se pokaže da je bil članek napačen se pa prizadeti tolažijo s tem, da je mogoče pa šlo za izjemo. Hja, kot horoskop :)

Anonimni pravi ...

mogoče bi mogl k zadevi pristopit starši... navsezadnje le ni v redu, da otroci praktično vse informacije v zvezi s spolnostjo dobijo iz s***ja kot so določene revije... S tem imajo starši eno 'zadrego' manj, otroci pa so 'podučeni' čisto narobe.

Niso razlog revije. Razlog je način življenja, zgledi in vzgoja. Če bi mel otroci pri npr. 10 letih (mogoče še kakšnemu letu več) razpucane pojme o ljubezni, pomenu le-te in nenazadnje tudi o spolnosti, takih 'revij za najstnike in najstnice' ne bi bilo...

Anonimni pravi ...

** nekaterim je to tabu tema d se z nekim otrokom menjo o spolnosti oz. o otrokovem razvoju/odraščanju in spoznavanju #KRUTEGA# sveta (npr.:če smo že ravn pr starših)... ubistvu je vseskupi mal prezgodi že okol 10-ga leta... :S recimo ok tam nek v srednji šoli k že vsak hoče bit neki frajer te... ampk revije so obupne... za primer če kdo bere ANTENO - priloga pri časopisu dnevnik kjer so v današnji številki navedeni problemi oz. tudi otročje razlage o spolnosti ipd. --> poglejte pa preberte ker je zanimivo kak "strokovnjaki" odgovarjajo na vse to...

RIA pravi ...

Jaz menim, da se vsak posameznik sam odloči kdaj bo izgubil svojo nedolžnost. Nekateri prej, drugi pozneje. Res je da ta ni več tako zelo spoštovana kot včasih.

In kaj potem če se 12-letniki poljubljajo, kje pa piše, da niso zaljubljeni in da ne kažejo, kar čutijo. Ljubezen je kot že vi vemo neozdravljiva bolezen :) in mislim, da se je skoraj nihče ne brani.

Revije pa tako, nekomu so lahko v pomoč, drugega spet preveč zasvojijo, je pa res da vsak razmišlja z svojo glavo.

In če 14-letno dekle samo privoli v spolni odnos z 20-letnikom in si tega želi, zakaj pa ne. Druga svar je silovanje.
6 letna razlika spet ni tako zelo ogromna in ja mislim, da so dekleta bolj zrela od fantov. Obstajajo pa tudi izjeme.

Anonimni pravi ...

živimo v demokraciji...k se vsaka po*ukana 12 letnca špana na punega da ma takega pa takega tipa...pol pa najdeš na blogih/forumih poun takih tem: eiii jst nwm kje se naj dam dol, stara sm 13...al pa: nwm če sm noseča , fant ga ni pravi čas dau vn..leik...sploh ne vejo ničesar o sexu + tega pa še čist nerazvite itd. KJE SO PA STARŠI?? Ka jim reče 12 letna hči k gre vn? Men pr 12ih niso nič kej še pustil lol... Ehh jst ne zastopm staršev in tut ne zastopm 12letnic...lolz xD

gdč.xy

Anonimni pravi ...

ria:
govorimo o takoimenovanem lizanju, ne poljubljanju.
6 let ni velika razlika ko sta oba dva stara cez 20 let, pred temi (20) leti pa je to VELIKA MENTALNA razlika.
In definiraj zrelost oz. razliko med zrelostjo pri 14 letniku in 14 letnici.
In je razlika med biti zrel in misliti da si zrel, kar si ženske zelo rade govorite da ste.

RIA pravi ...

Povej ti meni kaj ti definiraš pod pojem lizanje in kaj po poljubljanje.

Tudi pod 20 let ni tako ogromna razlika. Sem poznala par in sta bila prav srečna skupaj, zdaj žal nimam več stikov z njimi, ker so okoliščine tako nanesle.

Tukaj, ti ne mislim pisati o razliki med zrelostjo obeh spolov. Mal pomisli na svoje šolanje pa boš našel dost primerov, če se pa ne spomneš, pa povej, ko bom mela čas ti bom napisala cel roman o tem.

Anonimni pravi ...

dr. muc: morm rect da se strinjam s tabo. ceprou sm zenska :) ampak dejansko je res, da obstaja razlika med tem da si zrel in tem, da si to dopovedujes. smola je sam to, da se tega ne zaves dokler ni velikrat ze prepozn. prej si pa valda velik prevec pametn in "zrel" da bi to vidu in pol pocnes svasta. ne zdej da sm js to pocela, sm pa misla da sm "zrela in odrasla". in zdej pr svojih 23 sele vidim, kok sm se vcasih motla...

in mislim, da je neki bralk tega bloga se vedn takih...

Anonimni pravi ...

Jasna: Se podpišem pot tvoj post.. Ne bi mogla bolj jasno napisat.

Anonimni pravi ...

ria:
1.(SSKJ)
-poljúb -a m (ȗ) dotik z ustnicami v znamenje ljubezni, vdanosti
-lízati, tudi lizáti, lížem nedov. (í á í) 1. premikati jezik po čem

2. Je Jasna dost lepo napisala. Dejansko ni razlike (med zrelostjo)

Dejan pravi ...

ah...usi ste skompleksani totalno..človk napiše objavo o potovanju dobi par komentarjev napiše da se najstniki začnejo F.... okol pa dobi 26 commntov(zaenkrat).. prav celo diplomsko nalogo bote nardil s tega
ENI ZAČNEJO PREJ ENI KASNEJ..poanta je VSI SEx..!!

RIA pravi ...

No, in če vključiš v poljubljanje še jezik je to znak večje intimnosti.

Anonimni pravi ...

dejan: Bog ti je podaril pamet da jo uporabis predn odpres usta.

ria: kdo govori o kriteriju intimnosti? Kolker jst vem govorimo o tem kam te intimnosti spadajo.

RIA pravi ...

Joooj muc, pa ne bit tolk zakompliciran.
Kaj pa potem če se dva poljubita ob cesti, ljubezen je pač v zraku :)

bw lahk se izražaš lepše tudi če ti kaj ni všeč, ne pa da kr napadaš.

Anonimni pravi ...

Zanimiva debata, ampak a je kdo pomislil zakaj danes vsi mislijo, da morajo nedolžnost izgubiti čim prej?!
Ali ni resnična vrednota nedolžnost?
Kaj ne kraljevi dvori povsod po svetu zahtevajo, da so bodoče princese device? A ni vsaj na angleškem tako?
Torej lahko le še tretjina srednješolk sanja na prince, ostale za njih niso več primerne ali pa so se s svojimi že poročile :-)

Anonimni pravi ...

ria:6 letna razlika spet ni tako zelo ogromna in ja mislim, da so dekleta bolj zrela od fantov..... stem se ne strinjam......

Anonimni pravi ...

ria: Zakompliciran? ka govorim o kvantni fiziki tule? In pogovor ne teče (zopet) o nobenih poljubih. Nobenga ne moti poljub. Tega je prav prijetno videt.
Grdo izrazam? Ne vidim ene grde besede. Je pa znacilno za to vaso najstnisko zrelost, ki jo tako poveličuješ, da marsikateri nasvet vidite kot napad (ne skrb, ne obtožujem, sm bil isti.)

enis: na žalost so viteški časi že davno mimo, etičnost in bonton pa imata vsak dan nižjo mejo

RIA pravi ...

zakompliciran v smislu, da dobro veš nakaj mislim v vseh teh komentarjih, vztrajaš pri svojem kakor tudi jaz!

Nisem rekla da napadaš mene, ker nisi, zato je pa dobro prebrat svoje komentarje, saj je tudi teb bog podaril pamet.

Anonimni pravi ...

dr.muc in jasna.....prov vama dam čeprav za dr.muc nevem kuk je star ...js sm skor 17.....izga mnenja sm ....ria ne zamirit sam med 24 in 30 ni taka velika razlika kot pa 14 in 20...ka misliš da je 20 letn tip resn????nikol!!! sam norce se dela iz smrkle, ki se pol na okol hvali da pa 20 letnga tipa...pa če ga že ma jo sam izkoristi...je pa res naj bo sram vse take primerke ki majo pamet da majo taga froca??!?! sramota

Anonimni pravi ...

"Nisem rekla da napadaš mene, ker nisi, zato je pa dobro prebrat svoje komentarje, saj je tudi teb bog podaril pamet."

V resnici je smešn da s tem komentarjem sama neumno izpadeš....

anonimni: 21

RIA pravi ...

Ma ok, vsak ima svoje mnenje.
Ne mislim se tle prepirat, tp lahko nardimo po mailih.
Tip pr 20 je lahko resen, poznam primer.

persson pravi ...

ria: zakaj se ne bi prepirala. sej imaš možnost uveljaviti svoje mišljnenje, ampak drugi pa imajo tudi pravico povedat svoje. demokracija pač.

Anonimni pravi ...

Jst se ne prepiram, zaka pa majo nekateri mišljenje: "če nisi z mano si proti meni" pa ne vem

persson pravi ...

To ni prepiranje, ampak je intelektualno razmišljanje. :)

Anonimni pravi ...

jast sem star 13 let pa vsak večir primem za penis in z roko gor pa dol, pol pa je tak lep občutek...
nevem če je to ravno prav noo