nedelja, 8. julij 2007

Lačne otroške oči

Prejle sem bil v trgovini na nujnem nedeljskem nakupu. Očitno je takšen nujen nakup imelo ogromno ljudi, saj je bila trgovina polna, pred blagajnami pa kar precejšnje vrste.
Za mano v vrsti je stala mamica in imela sinčka v tako imenovanem nakupovalnem avtomobilu (dobra domislica trgovcev, ni kaj) in mali se je seveda zabaval. Konflikt med mamo in otrokom pa je nastal takrat, ko je zapeljala blizu nakupovalnih polic in mali je vse kar je dosegel vrgel ali na tla ali pa bi vse kar imel. Mamica mu je vedno znova dopovedovala, da ima te sladkarije in one igrače že doma, in da seveda ne rabi novih. Mali je s svojimi kretnjami zanikal mamino dopovedovanje in takšen kreg je trajal dobre 15 minut, dokler nista prišla na vrsto pri blagajni.
Večkrat lahko podobne primere zasledimo v trgovinah in izgovori staršev so vedno enaki. Otroci bi vse kar imeli in pozabijo, da imajo doma že 10 podobnih ali celo enakih reči. Tudi mi smo bili najbrž podobni, sprašujem pa se, kako se izogniti takim konfliktom (če jim sploh lahko tako rečemo)? Ali otroka ne vzamemo zraven v trgovino ali mu nekako dopovemo, da tega ne potrebuje ali mu preprosto kupimo, če imamo seveda dovolj denarja ali pa celo kaj četrtega. Kdo bi vedel?

Peter

7 komentarjev:

Stasa pravi ...

Jah teško je to, čeprav morem priznat da z mano ni bilo velikih problemov. Je mama rekla lepo danes nič, ti bom naslednjič pa sm se nekako sprijaznila. Drugače pa mislim, da starši včasih preveč razvajajo svoje otroke, tudi z idejo češ jim kupim da bo mir. Po drugi strani so pa primeri, ko bi jim pa radi kupli pa ne morjo. Vsekakor pa mislim, da otroci danes stavri, ki jih imajo ne cenijo dovolj.

Anonimni pravi ...

hm..jst k sm bla še majhna sm se enkrat vrgla po tleh in se začela jokat ker mi mami ni hotla kupit barbike x) in pol me je mama prebutala lool in pol baje nikol več nism nič delala dram v trgovini...

kok se izognat takim situacijam? nwm...morš enkrat pokazat otroku da si ti glavni in pač da ne more met kr vsega kar vidi, ker pol postane razvajen:P

gdč.xy

Anonimni pravi ...

Pero, ko boš mel svoje, jih boš bolje razumel. Povsem pa tudi ne.

Anonimni pravi ...

Otroku je potrebno lepo razložiti stvari. Pa zgodaj začeti. In ni kasneje nobenih problemov. Tako jaz vedno delam in ni nikoli večjih težav.

BQ

RIA pravi ...

Mha, se strinjam z BQ, je pa tud res da težko rečeš kaj določenega ko pa nisi v določeni situaciji ti.

Anonimni pravi ...

Mislim da je vzgoja najbolj pomembna. Če otroka vzgojiš, da ne more met vse kar hoče, ti tudi ne bo gnjavil.

Najslabše kar je možno je pa to, da en starš otroku daje vse kar si ta želi, drugi mu pa to odreka. To je bilo verjetno tudi v tem primeru.

Anonimni pravi ...

Ne vem,
pri meni je tako, da otroku lepo razložim. Čeprav je punčka še zelo majhna, ji lepo razložim, da tega ne more imeti zaradi tega in tega. Otrok razume. Če pa ti otroku poveš, da ne more imeti, potem pa mu vseeno kupiš, je pa otrok zbegan - in bo vedno to izkoriščal.
In se strinjam z Andrejem, vzgoja je najbolj pomembna.

BQ