nedelja, 30. marec 2008

Zdravniške plače

Zadnje čase se dosti govori o upravičenosti in neupravičenosti zahtev zdravniškega sindikate FIDES po povečanju zdravniških plač za 30%.

Tema je zelo aktualna in seveda vroča. Ljudje se kar težko opredelimo do tega problema, saj situacijo premalo poznamo, poleg vsega pa nas eni in drugi zavajajo z nekimi plačami v evrih, od katerih ne vemo niti kaj je osnova, kaj so dodatki, in koliko dejansko dobi nek zdravnik plače. Sam močno dvomim v podatke, ki krožijo po internetu in o katerih govorijo zdravniki. Da bi imel specialist za polni delovni čas plače samo nekje od 1200 € do 1500 €, se mi zdi precej smešno in tega ne morem verjeti. Če je temu res tako se popolnoma strinjam s povišico in to za več kot 30%, a še enkrat poudarjam, da močno dvomim v te številke.
Vsak sindikat včasih manipulira z osnovami, z dodatki in podobno. Tak način je legitimen, ampak naj končno enkrat nek zdravnik pokaže plačilno listo, da bomo videli dejansko stanje. Ne, tega pa najbrž ne bomo dočakali.

Če začnem od začetka. Človek se že v srednji šoli prostovoljno odloči za študij medicine, ki velja za zelo zahtevnega in traja kar 6 let. Potem imajo še stažiranje, specializacijo ipd. Res gre za najdaljši študij, a tudi za študij, ki daje diplomantu avtomatsko delovno mesto, saj v Sloveniji ne poznam brezposelnega zdravnika. Poleg vsega pa po zahtevnem študiju vsak diplomant pridobi status, zaradi katerega se je najbrž večina odločila za ta poklic. Vsak se sam odloči za študij, lahko tudi ne študira in dela kaj drugega.

Nekateri diplomanti medicine naziv doktor sami velikorat "zlorabljajo" in ga uporabljajo kot bi bil akademski. Prosim lepo...

Nekje sem slišal tudi, da je zdravnica izjavila, da mora ob odsotnosti kolegice v zdravstvenem domu, delati za dve. Sedaj pa me zanima kako to poteka. Ali taista zdravnica dela namesto 7 ur 14 ur ali kako? Kolikor poznam situacijo, stvar poteka nekako takole: Nenujne svoje in kolegičine paciente odslovi in prenaroči na drug termin, sprejme pa samo bolj nujne in tiste, ki se ne pustijo odlsoviti. A je to res delo za dve? Bodimo realni!

Na Hrvaškem in drugod na jugu je zdravnikov preveč in predlagam, da jih nekaj "uvozimo", saj je v bistvu vseeno, kako govori zdravnik, samo da dobro, vestno ter natančno opravlja svoje delo. Mar ne?
In potem tisti zdravnici nebo potrebno delati za dve, ampak potem tudi plačana ne bo za dve.

Sindikat FIDES velikokrat primerja plače v tujini z našimi. Ljudje božji, primerjajte potem vse plače in ne samo svojih. Bodite realni. Lahko pa greste delati tudi v tujino.

Sicer pa, če bodo zdravnikom povišali plače, bodo morali tudi učiteljem, saj je prejšnja vlada podpisala sporazum po katerem so učiteljske plače vezane na zdravniške. S tem nisem rekel, da so enake, ali da si zaslužimo enake, samo da so vezane, in da se razmerje ne sme porušiti.

Menim, da imamo vsi kar solidne plače, tako eni kot drugi. Lepo in prav bi bilo, če bi se plače dvignile vsem (gospodarstvu in negospodarstvu) in ne samo enemu sektorju, ki si želi nekih privilegijev, do katerih ni upravičen.

O tem bi se dale še in še pisati pa bom zaradi pomanjkanja časa raje kar zaključil.

Peter

64 komentarjev:

Anonimni pravi ...

pri vsem skupaj je najbolj "smešno" (pravzaprav za zjokat)da se je morala naša fizična delovna sila krepko boriti za tista dva ali 3 procente povišanja. tule pa skok za 30? sicer je res, da (naj bi) zdravniki reševali življenja, ampak ta življenja pa tudi morajo od nečesa živeti, a ne?

Anonimni pravi ...

Najbolj me je špiknilo, ko sem prebral, da ti je prev, da uvozimo Hrvaške zdravnike. Jaz temu nasprotujem. Zakaj bi uvažali sosednje zdravnike, res je da jih v Sloveniji primanjkuje, a ne zaradi tega, ker jih je premalo v študijo, ampak ker zanalašč zavirajo rast zdravnikov v Sloveniji. Zakaj je temu tako ne bi vedel, raje povečajmo št. doktorjev izšolanih v sloveniji. Poleg tega pa ne bi bil preveč vesel, če bi prišel do hrvaškega zdravnika, ker hrvaške govorice ne zastopim ravno najbolje.

persson pravi ...

@jasna- res je!
@jureG- se strinjam, da bi morali povečati število zdravnikov izšolanih pri nas, a ker tega ne eni ne drugi ne želijo, je prehodno dobro, da bi jih nekaj "uvozili". Tudi zdravnikom paše, da jih je malo, saj si s tem povečujejo "status"...
Pa s tem ne mislim, da si posebnega statusa ne zaslužijo. Si ga, a v nekih okvirih!

Janez Mikec pravi ...

@ jureg,

ne bi jih primanjkovalo, če ne bi bilo tako očitnega bega možganov na sever... kar se pozna sicer vsepovsod. Južni k nam, mi pa višje... :)

Anonimni pravi ...

oče dela v celjski bolnišnici. osnovna plača je približno 2000€. Za toliko šolanja in odgovornosti je tale plača vsaj 1000€ premala.

in meni še ni jasno, kako lahko gledate oz. primerjate fizične delavce, če imajo komaj srednjo šolo pa zdravnike, kateri so se šolal tudi do 10 let dlje.

piky pravi ...

Sam sem trenutno v situaciji, kjer imam veliko opravka z zdravniki in sestrami. Mrzla stric in teta sta zdravnika, 2 sestrični medicinski sestri. Ko smo se o tem pogovarjali sem prišel do naslednjih sklepov:
-najbolj se bunijo tisti ki delajo v zdravstvenih domovih
-sestre ki delajo po bolnišnicah si resnično zaslužijo takšne oz. višje plače
-prav tako si zaslužijo višje plače kirurgi in pravi specialisti, ker oni resnično odločajo o življenju.
-zdravniki po zdravstvenih domovih, te pregledajo napišejo napotnico ali recept.(pri tem se skoraj da konča njihovo delo)
-kultura slo. zdravnikov je na psu glede na zdravnike iz drugih držav (v mojem primeru avstrije)
-v veliki meri se imajo vsi zdravniki za "bogove", in ko koga kaj vprašaš te že skor nadere zakaj ga sprašuješ.

Nevem pa zakaj se vsi bunijo zaradi denarnih dobrin, kajti zdravnik bi se naj odločil in dal prisego da bo zmeraj vsem pomagal če bo le lahko.

Niso vsi zdravniki in sestre slabe, sam je pa teh ki so prijazne zmeraj manj in človek počasi dobiva občutek da če nimaš denarja nimaš kaj iskat v bolnišnici.

persson pravi ...

@anonimni- to je osnovna plača, dežurstva in ostalo se plačajo posebej. In to je po mojem mnenju, glede na vse ostale poklice, dovolj visoka plača, ali pač? Tudi strojni inženir naredi težak in dolg faks (malo krajši kot zdravnik) pa ima plače z vsemi dodatki 1000€. Nevem no. Vsem naj povečajo pa bo OK.

@janez mikec- pri zdravnikih ni nevem kakšnega bega v tujino.

@primož- res je, a sestre imajo pa res prenizke plače pa veliko več delajo. Res pa je, da imajo nižjo izobrazbo, a vseeno takšne razlike ne bi smelo bit.
Obstaja pa tudi pri nas VELIKO ODLIČNIH, PRIJAZNIH in SPOŠTOVANJA-VREDNIH zdravnikov. Takim pa KAPO DOL in povečati plačo.

Anonimni pravi ...

sam če gledaš---zdravnik ni plačan za biti prijazen...iz mojih izkušenj iz KC-ja, nisem imel nobenih problemov z zdravniki/sestrami, tako da res nevem kje je tu neprijaznost. Sestre so zelo prijazne.
Tisti zdravniki, kateri so kao neprijazni, a ne mislite, da če bi povišali plače, bili bolj prijazni?

piky pravi ...

Pri prijaznosti zdravnikov in sester se sploh ne gre za plačo. Npr. Ko sem bil v Avstriji, karkoli sem vprašal sestro mi je lepo povedla, vsaka se je trudila po angleško, ker gor dela tudi nekaj slo. sester so se sestre tako zmenile da če niso znale povedati po ang. ali jih nisem razumel da so prišle in prevajale. Ko so prišli zdravniki so se lepo pogovrajali s tabo, karkoli si jih vpršal so ti poskušali na čimenostavnejši način razložiti. Pridemo v klinični center LJ, pride prvi dan fizioterpavetka, in ji poskušamo razložiti kako so delali v avstriji, ona se pa začne dret da so avstrijci 20 let za nami. Še bi lahko naštevu ampak to ni bistvo.

Bistvo je da se tukaj ne gre za denar ampak za kulturo in moralo, ki bi jo tako šolani ljudje kot so zdravniki morali imeti

Anonimni pravi ...

FIDES - koliko kriminalcev je vpisanih v ta zdravniški sindikat ?

Pa nej mi en razloži prosim, ker ne hodim na faks ki traja 6 let, kak se lahka zdravnik s plačo 1300 na mesec vozi s 150k vrednim BMW.

Dejsto je, da je v tej državi znanje še vedno veliko premalo cenjeno....ampak zbudte se dohterji, vi niste edini izobraženi ljudje v tej državi.

Jah, si zaslužijo večje plače, ker so odgovorni za tvoje življenje.
Matr ne me s takim zajebavat.
JE RES, AMPAK NE VSI!!!!!
Splošni zdravnik je enako odgovorn za človeško življenje, kot en voznik šolskega avtobusa pa se lahka čuje ne vem kako smešn.
Zobarji so pa itak rešl do zdej največ življenj!!?!!

Strinjam se s Primožem , komu vse naj bi se zvišale plače, sam si predstavljate kak bi se pol zdravniki med sabo skregal.

Kar se samga faksa tiče se strinjam da je eden najtežjih študijev.Poleg neverjetnega števila ur raznih vaj so tu še smrad blata, urina, trupel...

Občutek imam da je vse manj ljudi, ki se za medicino odločajo , da bi uporabili svoje intelektualne zmožnosti v pomoč človeku
ampak se za študij odločajo zaradi statusa, denarja,...

Če strnem svoje misli:
Absurdno se mi zdi,da v takem času zdravniki zahtevajo take procente. Bodmo resni! Najprej naj se razmere stabilizirajo za prebivalstvo, pol pa naj zahtevajo kaj več.

Fender

Anonimni pravi ...

me zanima, kje si vidu navadnega zdravnika, zaposlenega v državni bolnišici (pa da ni šef, da se fura v 150k vrednem bmwju

piky pravi ...

Sestrična je pravkar dokončala šolanje višje medicinske sestre in pričela delati. Njena plača 1000-1200€. Sam ne govorit da majo pol dohtarji 1500€ plače.


"oče dela v celjski bolnišnici. osnovna plača je približno 2000€. Za toliko šolanja in odgovornosti je tale plača vsaj 1000€ premala."

A ti je pokazal papir na katerem piše 2000€? aja ne pozabimo na dodatke, dežurstva, plačana malca in eventuelno prevoz? Sem skoraj 100% da ima vsaj 2500€ oz. več. Ne pozabimo da je 2500€ = 600.000SIT. Če to ni dobra plača pol pa nevem kaj je, čeprav specialstom in kirurgom ki res delajo in pomagajo privoščim 5000€.

Anonimni pravi ...

ja sej on lahk dela vsak dan od 7 zjutri do 22...pač da doseže tisto število nadur, katere bolnica dovoli.
Potem ima 4000€. Sam kdo bo to delu? Človek z družino? Don't think so.

Tukaj se gre za OSNOVNO plačo. Plačo, ki je premajhna. Kurc, bom pa dal primer za profesorja. Lahk se skos prtožuje, kak ma malo plačo, pol pa vidiš take pametne, ko pravijo neki v stilu "sej če bi pa skos dejal inštrukcije, pa ne rabi dviganje plače"...dej pa ti deli pol 12+ur dnevno.

Anonimni pravi ...

Kdorkoli piše pod anonimni... Ti si en navaden cepec.
Ti ata ne da dovolj denarja a?

"in meni še ni jasno, kako lahko gledate oz. primerjate fizične delavce, če imajo komaj srednjo šolo pa zdravnike, kateri so se šolal tudi do 10 let dlje."

Kdorkoli si si navadna kuzla. Zakaj primerjamo? Zato ker sta oba dva človeka? Zate je očitno fizični delavec živina.

"Tisti zdravniki, kateri so kao neprijazni, a ne mislite, da če bi povišali plače, bili bolj prijazni?"
Tak dohter nej spizdi iz tega poklica.

Kak me taki kreteni razpizdijo...

piky pravi ...

"ja sej on lahk dela vsak dan od 7 zjutri do 22...pač da doseže tisto število nadur, katere bolnica dovoli.
Potem ima 4000€. Sam kdo bo to delu? Človek z družino? Don't think so.
"

Kaj pa drugi ki imajo osnovno plačo 600€ in tudi družino? A oni, ki so pa prisiljeni delati nadure in to pozno v noč zgolj zato da lahko preživijo?

Anomimni na tvojem mestu bi jaz še enkrat prebral vse poste, malo preštudiral in nato odgovril in če si že tako trdno prepričan v svoje komentarje pa ni hudič da nebi napisu nicka ali pa ime, kajti tisto kar jaz povem za tistim stojim!

piky pravi ...

double post:d

"sam če gledaš---zdravnik ni plačan za biti prijazen...iz mojih izkušenj iz KC-ja, nisem imel nobenih problemov z zdravniki/sestrami, tako da res nevem kje je tu neprijaznost."

Mogoče so bili zato usi s tabo prijazni ker je tvoj ata pač dohtar. Sam si napisal da je

persson pravi ...

Tale komentar je bil napisan v napačno temo. Spada pa sem in zato sem ga prilepil sem.

aja pravi ...

Tole z zdravniškimi plačami je tudi zame enigma. Sicer sem kakšnih 15 let starejša od tebe, tudi s fakultetno izobrazbo, le da se trudim preživeti s svojim s.p., a kar pomnim, poslušam, da imajo zdravniki mizerne plače, gledam pa, da živijo na veliki nogi. Saj ne, da jim ne privoščim, samo, počutim se bedaka, ker s podobnim zaslužkom, kot bi ga naj imeli zdravniki (torej med 1000 in 1500 evri mesečno) živimo (2 otroka - študenta in jaz) relativno skromno. Vsekakor kakšnih eksotičnih krajev še nismo zmogli videti in jih še kar nekaj časa ne bomo.

In tako se že leta sprašujem, ali mi o plačah lažejo, ali pa so geniji, ki znajo iz mizerne plače postaviti krasno vilo, kupiti in vzdrževati po (vsaj) 2 draga avtomobila na družino, kupiti in vzdrževati zraven tega še kakšen vikend in si privoščiti vsaj dvoje dragih počitnic na leto. Kaj vse materialno nudijo svojim otrokom pa verjetno tudi vsi vemo.

Ergo: sem naiven idiot ali samo skrajno nesposobna?

Pa lepo sončno nedeljo vsem skupaj!
psiho_d

Nedelja, 30 marec 2008 15:55

Anonimni pravi ...

Ko že o nesramnosti...
...oba starša sta zdravnika in veliko se pogovarjamo o tem, kako je na njunem delovnem mestu. V bistvu se o tem pogovarjata vedno, jaz moram pa poslušati. V glavnem, zdravniki so po mojem mnenju nesramni samo takrat, ko se pacienti delajo pametnejše od njih. Za boga, saj se niso brezveze učili toliko let, da bo nek totalen laik govoril kako je na stvari. Verjamem, da bi čisto vse od vas razjezilo.

Plače pa...zasebniki jih imajo najbrž nekoliko višje, a tako je v vsaki stroki, tisti v državnih službah pa se morajo kar precej pretegnit za denarce. Prepričan sem, da oče dela veliko več kot nekateri, ki imajo višje plače od njega. Pa k temu prištejmo še odgovornost, ki jo poklic prinaša....

Anonimni pravi ...

aja, če je temu res tako, kot si napisala, zakaj nič o tem ne vem jaz, pa imam pri hiši dva zdravnika?

Oba sta stara okoli 50 let, torej imata preko palca 25 let delovne dobe. Pa je vse, kar sta si do zdaj uspela pridelati hiša v Mariboru, ki ni skromna, a tudi vila ji ne morem reči, vsak ima svoj avto. Pred leti sta bila na potovanju v Južni Ameriki, enkrat samkrat, za tem sta bila na dopustu, nekje izven hiše samo še enkrat, pa še to smo plačali otroci ter ju tako prisilili, da sta šla.

Ne poskušam ju predstaviti kot neka ubožca, ker to definitivno nista, a delata res veliko in tudi privoščita si ne kaj dosti, vsaj toliko kot si ti napisala ne.

Jao Slovenceljni...groza je prebirat takšne komentarje.

persson pravi ...

V bistvu se strinjam tudi z demijem. Tudi tu seveda ne smemo posploševati in še enkrat trdim, da niso vsi enaki, a veliko jih pa žal je.
Povišanje za 30% se mi zdi glede na druge plače pretirano in celo smešno, res pa je, da je to pogajalsko izhodišče...
Nekateri zdravniki bi se morali malo zamisliti, saj slaba luč ravno zaradi omenjenih pada na celoten poklic.

Demi še tole: Koliko pa meniš, da bi bila pravična plača za zdravnika v zdravstvenem domu z 20 let delovne dobe? Pa koliko za strojnega inženirja z enako delovno dobo?

Anonimni pravi ...

Delovno dobo sem omenil, ker bi v tem času lahko nekaj denarja bilo privarčevanega...sicer se plača res dviguje glede na delovno dobo, podatkov ne poznam, a menda je zanemarljivo.

Dejstvo je, da so vse plače v Sloveniji nizke, razen "taboljši" managerji in direktorji vlečejo lepe denarce... in jaz zagovarjam povišanje plač za čisto vse poklice, med tem ko se večina zgraža, da bi povišali samo eni stroki.

Spomnim se referenduma o zaprtju trgovin ob nedeljah, itak to ne drži več, ampak...zdravniki delajo tudi ob nedeljah, pa prav tako nemalokrat tudi ponoči. In dam si mezinčka na nogi odsekat, da je napornejše in bolj stresno od prestavljanja izdelkov na policah in vlečenja teh preko optičnega čitalnika črtnih kod.

Biti zdravnik je, se mi zdi, vedno manj vreden poklic. Ne pravim, da bi moral biti tako spoštovan kot v preteklosti, ko so bili zdravniki t.i. bogovi, a zdaj je trend povsem drugačen. Zdravnike veliko ljudi celo zaničuje, češ, kaj pa so takega, do njih se vedejo nespoštljivo ipd...ah, denar je sveta vladar, v Sloveniji ga pa ni...

Anonimni pravi ...

Jaz se strinjam, da je treba zdravnikom povečat plače.
Ampak mi zna pol eden IZ MED MEDICINSKE STROKE pojasnat kakšne posledice bi sledile, če bi se plače zvišale za (heh, prvotna zahteva je bla 100%) 30% !?!?(posledice za državo seveda)

Matr na naslednji stavki delovne sile bojo fizičarji mogl pol zahtevat 200%, da bojo dobil pol dejansko 2%.

Aja pa še resno vprašanje?
Kako je potem s plačami učiteljev?
Ali se potem tudi njim povečajo plače in če se, za koliko?(res ne vem)

Mislim da spoštovanje zdravniškega poklica ni nikoli upadlo in nikoli ne bo (kar je seveda prav).Dejstvo je, da z leti narašča število izobraženega prebivalstva, ki se zavedajo kakšne so njihove pravice in kje se končajo pravljice. Minila so leta, ko so lahko stroke kot so zdravniki, politiki tudi učitelji in še kdo skrivali svoje skrivnosti za zaprtimi vrati. Iz premnogih informacij , ki so danes na voljo pač ne moremo ostati ravnodušni.

Verjamem da so zdravniki slabe volje, ko se pacijenti delajo pametne. Sam če mislijo da je dolgoletn študij in pa stresno delo razlog , da more bit pacient tih,potem majo še za kakih 10 let prekratek študij.

Se opravičujem za nabijanje sam namen takih razprav je ravno v tem, da pač vsak izrazi svoje mnenje.

Na koncu ma pa tak al tak Virant besedo.:P

Fender

Anonimni pravi ...

Je pa res kriminal (prebral sem na foromu od RTV) da ti vodoinštalanter zamenja cev za 40 evrov, medtem ko en kirurg zasluži za 7-urno operacijo 60 evrov. ;P

Fender

Anonimni pravi ...

glede nesramnosti zdravnikov...najmanj6 let so študirali precej težek študij, predvidevam da so bolj inteligentni od pacientov, potem bodo na inteligenten način, brez nesramnosti znali povedati pacientu tako kot želi slišati vendar na zdravnikov način.. četudi so utrujeni in slabe volje, saj so morali na faxu precej noči prebedeti, da so naredili izpite in do profesorjev kljub jezi biti prijazni...sklepam..

piky pravi ...

"Je pa res kriminal (prebral sem na foromu od RTV) da ti vodoinštalanter zamenja cev za 40 evrov, medtem ko en kirurg zasluži za 7-urno operacijo 60 evrov. ;P"

S tem se popolnoma strinjam, če so navedene vrednosti pravilne je žalost. Vrjetno pa je tudi odvisno kako nevarna je operacija in prav tako plačilo le te.

aja pravi ...

Demi, se opravičujem, če navajam drugačne izkušnje, kot jih imaš sam. Bi si drznila domnevati, da sta tvoja starša izmed redkih izjem, ki v svojem delovnem času res delata, ne pa da imata vmeš še kakšne tri ordinacije in nekaj funkcij. Je že tako, da so v vsaki poklicni skupini izjeme.

A žal povišanje plač vedno zajame vse posameznike neke poklicne skupine - tiste, ki bi si zaslužili veliko večjo plačilo, kot ga prejemajo in tiste, ki si ne zaslužijo niti tega, kar dobivajo.

Anonimni pravi ...

Ne nam tuki bogih atekov in mamic predstavljat, dokler bom vido vsakega dohterja v tanovih audijih, je vsaka nadaljna stavka kraja denarja.


In jokat za statusom/ugledom zdravnika tud ni treba, so ga sami pojedli.
Prvo kar bi naredil na faksu medicine je ukinil zaprisego, ker je niso vredni.

Anonimni pravi ...

@dr.muc: ti maš pa veliko jeze v sebi...

Anonimni pravi ...

dr. muc je zafrustriran, ker ni zdravnik...sam nick mu poglejte

Anonimni pravi ...

@aja, seveda so izjeme, ampak vprašanje je v kateri smeri...mogoče so ravno tisti bogatini, ki jih ti poznaš, izjeme, pa je povprečje nekje nižje. Ali pa obratno no.

@dr.muc, tebi pa ne vem kaj naj rečem. Bi se mogoče moral malo bolj učiti, ne pa da nekaj jamraš in pljuvaš zdaj!

Anonimni pravi ...

zdravnica v bližnjem zdravstvenem domu je imela 2milijona bivših tolarjev plače.

hm...

Anonimni pravi ...

navadna zdravnica ali vodja oddelka?

Anonimni pravi ...

jst nevem g.Juvančič tle ste pa mal zgrešil k ste napisal da pač ti sindikati primerjajo plače z drugimi v tujini samo za sebe in svoj sektor! Ja jasno da nebojo še za neke druge se boril, če še za sebe teško da bojo dosegli uspehe! Sj so stavkal po Ljubljani, blo je 50.000 delavcev, bla bla, že nevem kulk časa pregovarjajo sindikati z vsemi kar se da, da bi dobl povišico, pa jih vlada kar naprej zajebava, odlaša datume za pogovore, obljublja povišice a ne dajo.... Naj se usak bori za svoje kr kot celota nkol nebo uspeha v tej situaciji!

Anonimni pravi ...

Kako povišanje plač? Pa ne me fopati. Namesto, da bi zagotovili zmanjšanje čakalnih vrst, kupili modernejšo medicinsko opremo, bodo zdaj zdravnikom dajali še več denarja.

Ja, nekateri si višjo plačo zaslužijo, zagotovo pa ne vsi! Še najmanj pa tisti, ki pacientu napišejo najcenejše zdravilo kar jih je ali pa bolnike odslovijo predčasno.

Zaradi takih je moja mama dobila trombozo (krvne strdke) v nogi, ker so v bolnišnici "šparali" z zdravili. Do smrti bo morala nositi posebno nogavico, ki preprečuje tvorbo strdkov (ali karkoli že) >:/

persson pravi ...

Srđan in ostali, da ne bo pomote. PRIVOŠČIM zdravnikom višje plače, podobno kot vsem ostalim delavcem.
Menim, da so sedanja razmerja med plačami v javnem sektorju kar ustrezna, torej, če povečajo, naj povečajo vsem, sicer pa najbolj oporekam povišanju za 30%. Če bi dali neke normalne okvirje potem ne bi bilo toliko revolta. Večini dajo 3-5%, njim pa poleg tega še 30%. Prosim lepo!

Če pa bodo povečali samo zdravnikom (in to za 30%) in jih s tem priviligirali pa zahtevam od države, da za pregled ne bom čakal niti dneva, da bo zdravnik začel delati točno ob tisti uri, ki je napisana, da bo imel samo tako dolgo pavzo, kot je predvidena, da bo vedno prijazen.

Vem, da sem precej posplošil, česar sam tudi ne maram, ampak na malo drugačen način sem osvetlil še ostale in ne samo zdravnikov, katerim ne oporekam dolgega zahtevnega študija in odgovornega dela.

Anonimni pravi ...

@Andrej, kakšna zdravila prepisujejo zdravniki ni odvisno od njih. Predpisano je s strani ZZZS, glede tega je bilo pred časom kar veliko povedanega, je pa to način varčevanja in za to zdravniki niso krivi. Trombozo pa lahko dobi čisto vsak, v bistvu je velikokrat posledica sedenja, saj se žile na nogah stiskajo, kri pa nima prostega pretoka...tudi sestrin fant naprimer jo je imel...da so ji dali premalo zdravil, dvomim, če pa se je že to zgodilo, zagotovo ni bilo namenoma, ljudje se pač lahko tudi motijo. Ali mogoče pričakuješ od zdravnikov nadnaravne sposobnosti?

Za tiste ki pišete o čakalnih vrstah pa...v Sloveniji je 2000 zdravnikov premalo? Govorim bolj ali manj na pamet, se mi zdi, da imam ta podatek v podzavesti...kako bo torej premalo zdravnikov uspelo pregledati vse paciente brez čakalnih vrst.
JA! Da se tole rešiti, a samo s pomočjo vas vseh. Mama vem, da ima probleme, saj se poleg vseh naročenih pacientov v ambulanti oglašajo tudi vsi, ki jim iz nosa teče, ali pa glava boli, pa govorijo da jih nujno naj sprejme. Ti so krivi za čakalne vrste pri splošnih zdravnikih!

Anonimni pravi ...

Hehe, Peter dej raj spet kako bol veselo temo gor, kot naprimer kak si šel joggat prejšn let pa maš spet it plan nasledn let, da mal razbijemo negativno energijo tle.

Fender

Anonimni pravi ...

@uršie:
Dalajlama res nisem, kjer pa elita ki že živi nadstandardno hoče vse več denarja je pa jeze zmeri dost.

@tajch:
Zdravnik ni doktor, čeprav se nekateri zelo radi tako nazivljajo ja. Si bo treba mal pogledat to, preden kej napisat a?

@demi:
Tolk ko ti na ekonomiji se mi pa res ni treba
/sarcasm off

Anonimni pravi ...

razumem tiste, ki imate zdravnike v družini, da na situacijo gledate drugače, kot mi, ki jih nimamo.

ampak poskušajte pa pogledat na situacijo iz plati tisth, ki smo v bolnici prebil že kr neki časa.

pri 16 sm mela ene probleme, zarad kterih sm 4 mesce hodla po bolnicah. seveda, ker sm bla mladoletna mi niso smel dajat nobenih informacij, ko pa je pršl do komplikacij, so mogl moji starši zarad praznikov čakat 5 DNI, da so pršl do zdravnika, ki jim je obrazložil kaj mi je.
druga stvar, mela sm zamašeno lojnico na hrbtu, potrebna je bla operacija, dal so mi nekega mladega zdravnika, ki me je najprej sleku, potem pa gledal v prsi, medtem ko je razpravlal o mojem ''resnem'' stanju.
moja stara mama je mela precejšnje zdravstvene težave in so jo pošilal od zdravnika do zdravnika. nekega lepega dne se ji je, povedano po domače, utrgal. kot razlog so nam navedl, da 15 različnih zdravil ni blo kompatibilnih in da tega ni nihče preveril. v trenutku, ko jih je nehala jemat, je blo vse normalno.
moj dedi je bli lansko poletje v kritičnem stanju, pa so v njegovi sobi celo doplodne pustil ležat mrliča, ker ni blo prostora, da bi ga premestil drugam. super za psiho a ne?
moja kolegica je pri 22 mela spontani splav. zdravnica ji je, ko je v joku in napol histerična pršla v bolnico, rekla: ja kaj pa tulte, sej niste ne prva ne zadnja, ki je zgubila otroka!
da ne začnem niti o čakalnih vrstah.... in še in še bi lahko naštevala. ne vem a ma tako nesrečo samo moja družina, ampak...

razumem, da so tut zdravniki samo ljudje in da majo slabe dneve. ampak oni so tisti, ki so se odločl za tak poklic in prisegl, da ga bojo opravlal po svojih najboljših močeh

če primerjamo plače, mogoče zdravnik res nima neke bajne osnovne plače, samo kaj ko z vsem ostalim dobi tolk, da lahko lepo, normalno živi

in konec koncev, kaj smo pa inžinirji kej manj vredni? o težavnosti študija sploh ne bom začela, samo za tistih 1000 evrov, če jih bom sploh dobila, to kar morm zdej delat, ma ni vredn

lp, kukko

Anonimni pravi ...

dr. muc, še dobro da si omenil sarkazem...sicer ne spada semle, a...ekonomijo se da narediti brez učenja, vsaj po mojem mnenju :)

Anonimni pravi ...

Živel je enkrat en gradbeni inženir. Namesto, da bi preveril izračune za nov most, je zašel na internet in bral o odgovornosti zdravniškega poklica. Žal se mu je tisti most podrl skupaj z nekaj ljudmi na njem. In tako sedaj ta gospod razmišlja, kako lepo bi bilo, če bi imel tukaj za rešetkami kakšnega zdravniškega kolega, ki bi mu razložil v čem je njegov poklic tako odgovoren.

Anonimni pravi ...

Ja tole o gradbenem inženirju pa res drži ... Sploh pa, če bi naj imeli zdravniki in zdravniško osebje toliko višje plače zaradi tega, ker rešijo življenje, bi se naj za vsako življenje, ki ga iz malomarnosti zaserjejo, plača za 30% znižala. Ne pa da potem neki ubogi gospod, ki prej sploh nikoli ni potreboval zdravstvene pomoči, pa ga je nekaj v pljučah bolelo in se je brez napotnice odpravil v bolnišnico, ampak se je zaradi ostudne malomarnosti osebja zgrudil pred celjsko bolnišnico.. In sploh je mnogo takšnih primerov, ki pa ne pridejo v javnost ..
Aja, pa glede izobraženosti zdravnikov... Zelo žalostno je, da moja osebna zdravnica po tako dolgem šolanju in tako super izobrazbi reče: Uzmi antibiotik.

Anonimni pravi ...

demi: mama je dobila trombozo kot posledico operacije, o tem ni dvoma. Na podobni operaciji je že bila pa so ji takrat dali zdravila in bilo je vse OK. Tokrat so jo pa odpustili iz bolnice brez da bi dobila kakršnokoli tako zdravilo.

ljudje se pač lahko tudi motijo. Ali mogoče pričakuješ od zdravnikov nadnaravne sposobnosti?

Kaka nadnaravna sposobnost? Zakaj so ji pa takrat dali to zdravilo? Pa je bila na operaciji tam pred okrog 20 leti... A so zdravniki potem nazadovali namesto napredovali?

Razumem te, da jih ščitiš, saj so navsezadnje tvoji starši tudi v tem fohu. Ampak navsezadnje: taka situacija se lahko zgodi komurkoli izmed nas (tudi tebi). Boš še vedno tak zaščitniški do njih ali boš hlepel po maščevanju?

Anonimni pravi ...

@andrej:
Sem že sam čul dosti tega ko so zdravniki kej narobe oz. malomarno nardili. In zaenkrat še nobeden (oz. zelo redko in še ta z nobenimi resnimi posledicami) ni odgovarjal, torej ne vem kje je ta odgovornost ki jo vsi tako radi izpostavljajo.

Edino to se ne strinjam s tabo, tu ne gre za maščevanje, če tak razmišljaš si v napačni smeri. Jaz sm hvaležen zdravnikom za vsakič ko so me (dobesedno) skupaj sestavl ali zaflikal (tud dobesedno :),
Samo to pa ne pomeni da imajo pravico do vsega kar si bodo vsako novo leto zmislal, to je pač njihova služba.

Anonimni pravi ...

Andrej, mislim da je tromboza lahko posledica mnogih operacij. Proti temu so zdravila, a vseeno se kdaj zgodi, da zdravljenje ni uspešno. Da zdravil ni dobila, enostavno ne morem verjeti. Pa tudi, če se to je zgodilo, ali ni to napaka? In te delamo vsi. Jebenti, v 3.letniku gimnazije sem zaradi neumne napake matematiko pisal 4 (ki je itak bila moja najboljša ocena), a če je nebi bilo, bi dobil 5. Res je primerjava butasta, gre za napako, nezbranost, hkrati pa si je lažje predstavljati ravno to odgovornost in posledice, ki jo nosijo zdravniki.

Nekdo je napisal, da zdravniki redko odgovarjajo za svoje napake...prepričan sem, da prav nobenemu ni vseeno, ampak lahko se zgodijo. In ti bi potem kaznoval tistega, ki pregleda po 70 ljudi na dan, pa se mu enkrat nekaj ponesreči? Električni stol? Maščevanje? Mislim, to definitivno je psihopatsko razmišljanje.

"Pa se naj zdravijo sami, hudiči" ;)

persson pravi ...

@demi- če si pisal matematiko 4 namesto 5, si "odgovarjal" za svojo napako, tako da tole ni pametna primerjava.
Nimam ideje kako "kaznovati" nepoštene in malomarne zdravnike, a imam idejo, da je treba ekstra pridne ter prijazne nagraditi. Torej ne vse, ampak samo "uspešne".

Anonimni pravi ...

Jao kam gre človeška logika...
Ne vem al je prav al ni prav, da bi zdravnikom zvišal plače, vem pa da če človk ne bi bil tolk pohlepn, pa da če ne bi živeli v tak nagnitem sistemu, se zdaj ne bi ukvarjali s takimi vprašanji...
Dovolj žalostno je da se vse velike debate vrtijo okrog denarja...

L.P.
Chilli

Anonimni pravi ...

chilli tema o sexu mladoletnic se je bolj razpleto :D

Anonimni pravi ...

Ej zle mi pa res ni jasn ka mi hočeš povedat, ker nekak ne znam prebrat tvojga stavka :D

Anonimni pravi ...

Hehe ja sklanjatve se ne ujemajo ravn , ker sm potem neki naknadno popravljal stavek :)
O temi ko jo je dal Juvek lepi cajta nazaj o perverznosti mladoletnic, se je veliko bolj razpasla, tak sm mislo :)

Anonimni pravi ...

Da zdravil ni dobila, enostavno ne morem verjeti.

Ni jih dobila. Pika.

Pa tudi, če se to je zgodilo, ali ni to napaka? In te delamo vsi.

Takale "napaka" stane življenja. Glede na odgovornost, ki jo pripisujemo zdravnikom, je to katastrofalno. Navsezadnje zdravniku zaupaš, da ve kaj dela.

In ti bi potem kaznoval tistega, ki pregleda po 70 ljudi na dan, pa se mu enkrat nekaj ponesreči? Električni stol? Maščevanje? Mislim, to definitivno je psihopatsko razmišljanje.


Hjoj, zakaj vsak ob besedi "maščevanje" takoj pomisli na superheroje iz filmov, ki se s parom barett spravijo nad zlobneže, ki so jim predtem ubili ljubljeno osebo? :)

Maščevanje je lahko tudi tožba na sodišču - in to ni psihopatsko razmišljanje.

Gammabloker pravi ...

zabavno je brat takšne komentarje..

samo par pojasnil: v celjski bolnišnici je imel pacient, ki se je zgrudil bolečino za prsnico )to si zapomnite vsi!), do zdravnika sploh ni prišel, ker ga je prestregla sestra. Žal ni prepoznala nujnega stanja. Ona pač ni zdravnik - si pa slovenski študentje medicine in nekatera ostala javnost prizadeva, da bi vsak mimoidoči prepoznal takšno nujno stanje kot je MIOKARDNI INFARKT ali pa MOŽGANSKA KAP in znal vsaj laično pravilno ukrepati
www.zazivljenje.org

poleg tega draga gospodična, ki ti je "mlad zdravnik gledal v prsi", zdi komentar malo butast, saj je mlademu zdravniku ravno tako kot stari zdravnici nekaj samoumevnega gledati pacienta nagega (če ne drugega to počnemo že vsaj 4 leta pred med študijem na dnevni bazi) in za nas gledati nekoga v spolne organe ali prsi ali v prst na nogi ne pomeni nič seksualnega.
Da so tvoji kolegici povedali, da ni ne prva ne zadnje, ki je spontano splavila, se mi ydi korektno, morda pa je to povedala na nekorekten način. V prvem trimesečju je splavljenih tudi do 20% zarodkov in ginekologu se to ne zdi nujno zaskrbljujoče, saj gre pogosto za kromosomske napake, ki so nezdružljive z življenjem in tako tudi zdravnik ne more pomagati nikakor. Pa.. res je, da zdravniki niso plačani za prijaznost, čeprav sem mnenja, da prijazost ne škodi in tudi sama poskušam paciente, s katerimi pridem v stik vsaj za trenutek nasmejati. Včasih me res kolega postrani gledajo, pa kaj potem :)

INŽENIRJI!!!! Tudi meni ni jasno, zakaj se pustite. Prihajam iz družine samih inženirjev, in dobro vem, kako je. Oče ima 25 let delovne dobe in osnovno plačo 1200 EUR v firmi kjer je zaposlen kot mentor, glavni inženir, bog in batina na področju svoje stroke. AMPAK poleg tega preko pogodb zasluži še 2000EUR za preživetje mnogočlanske družine. Na moje vprašanje zakaj se s kolegi ne zbunijo za boljše plače, odgovori, da ne obstaja spodoben sindikat, da mu je itak vseeno, saj gre kmalu v penzijo itd. Po drugi strani je brat MR in dela doktorat za ušivih mensezdi 800 EUR. NO, poleg tega ima še svoje podjetje, kjer zasluži za lepše življenje, ampak dejstvo je, da se tako ZDRAVNIKOV kot INŽENIRJEV kot PRAVNIKOV, PROFESORJEV, UČITELJEV in ostalih izobražencev v Sloveniji ne spoštuje dovolj oz. smo v rokeh nekaj MENEDŽERJEV, ki služijo mastne denrce na račun tujega znanja. Mislim, da smo vsi še podzavetsno vajeni biti pokorni režimu in vajeni, da je nekdo BIG BOSS (Svoje čase Tito, danes pač menedžer). TKO DA ZMIGAJTE SE - naš denar gre v žepe posameznikov.

Žal pa moram priznati, da fizičnih delavcev ne morem enačiti z izobraženci, vsaj ne, kar se plačnega sistema tiče. PO drugi strani se pa med FRji skrivejo tudi zvezde kot je Mirko Tuš.. marsikdaj se ne gre za IQ ampak enostavno za pridnost in okolje, v katerem so odrasli. Tisti, ki se lahko znajdejo, se bodo. Žal mi je pa za mlade, ki že konec osnovne šole popivajo in ne delajo nič, potem se vpišejo na neko srednjo šolo in je ne končajo, se vmes malo ukvarjajo s kriminalom, potem to ne gre in se zaposlijo kot nizko kvalificirana delovna sila potem pa hočejo visoke plače. Pa ne trdim, da so vsi taki. Ampak taki bi lahko bili kaj drugega.

LP ana lasič

Anonimni pravi ...

Andrej, zdravila danes se razlikujejo od tistih pred 20 leti. Nekoč so strdke preprečevali s tabletami, danes pacientom najpogosteje zaupajo injekcije kar za na dom, pa se sami pikajo, spet drugi pa dobijo tablete, ki pa baje imajo neke stranske učinke... torej, v to da jih ni dobila, me ne moreš prepričat..., pa brez zamere.

Sicer pa, sestrin fant, ki sem ga že omenil, je zaradi globoke venske tromboze preživel pred 4 leti celotne novoletne praznike v bolnici, dobil je zdravila blabla, pa se mu je zadeva kljub temu ponovila čez 2 leti. Nekatere stvari se pač morajo zgoditi in jih ni mogoče preprečiti.

Anonimni pravi ...

Hjoj demi, ti si pa vztrajen :)
Ni jih dobila in pika. Vem da se ponavljam, ampak, če nekaj nimaš nimaš. Lol :)

Anonimni pravi ...

ana: vrjemi, da vem, kaj je blo takrat in kako sm se počutla (kot velik kos mesa). tisti dan sem bla pač tam vsem v napoto in so mi dal mladega tipa, ki je izkoristil priložnost. ni blo nobene strokovnosti
glede na vse ostale stvari, ki so se mi dogajale v bolnici nimam in dvomim, da bom še kdaj mela pozitivno mnenje o zdravnikih. vem, da niso vsi slabi, oz jih je večina vredu, samo js mam to nesrečo, da očitno vedno naletim na najslabše možne.

kar se tiče nas v drugih strokah, na žalost nimamo ugleda (in posledično tut ne plač) kot ga imajo drugi poklici. kaj se da naredit ne vem, samo še vseeno raje delam tisto kar me veseli :)

andrej: js ti pa čist vrjamem, da jih ni dobila. moja stara mama je mela kompliciran zlom noge, operacijo itd, pa so ocenli, da ne potrebuje zdravil, ženska v sosednji postli s podobnim zlomom, operacijo in vsem jih je pa dobla... ne vem no

kukko

Anonimni pravi ...

moja mama, je zdravnica, specijalist, ima 30 let delovne dobe, in je šef svojega oddelka. njena osnovna placa je 1500 eu plus 500 eu dodatkov. njen sef, direktor bolnice, kirurg, 35 let delovne dobe pa ima osnovno placo 2300 eu. to je resnicno stanje, zdaj pa vi precenite ce je primerno ali ne

Anonimni pravi ...

Pa ka misliš, da si zdej povedal?
Moja teta je profesorica in ima 15 let delovne dobe dobi 750 € osnove in približno 600 € dodatkov.
A je to v redu plača?

Anonimni pravi ...

alo počasi zej mal! Umirte konje!
1. Kak se lahka sploh primerjata poklica, kot sta zdravnik splošne medicine in profesor??? Jst nevem no, men ne pride na kraj pameti da grem to primerjat, in o tem sem se že z gospodom Juvančičem ogromno pogovarju! Glejte, kot primer bom uzel to: Pride pacient v kritičnem stanju v bolnico, in zdravnik je pač na običajnem dežurstvu! Stanje je res kritično, gre za življenje ali smrt... Zdravnik nima cajta, da bi reku: hmmm, pa veš da nevem ka nej z njim, grem pogledat v učbenik za biologijo al pa v kak leksikon.... LOL pol pa še nej kir reče ki je odgovornost??? Pr profesorji ne najde zihr noben take situacije kot je tale, ampak dobr no, sj da postaneš zdravnik se sam odločiš, noben te ne sili v to! Sam ne z tak glupimi komentarji pa primerjavo profesorjevih plač pa zdravnikovih.
2. Ko je nekdo napisu, kdo odgovarja za zdravnikove napake. Jst nevem no, nobenmu normalnemu človeku ni lahko gledat, kak mu človek umira na rokah??? Jst mislim da sam zdravnik plača za svojo napako! Sj ga je hotu rešit, pa se je trudo, sam če nebi nardiu napake, bi mogoč še živeu... Ka nej zej s takim zdravnikom??? Naj mu odvzamejo licenco??? Naj ga ubijejo, zato k je delo na tem, da ti reši življenje??? Nevem no tu ste preveč kritični do zdravnikov. Bom dav še en primer iz druge stroke! Arhitekt sestavi načrte za zgraditi zgradbo..(sj se res ne spoznam na to, sam dobr bom probu kulk tulk dobr razložit). In pač ta zgradba se zgradi, vse lepo in prav, dokler nekega lepega popoldneva ne pride do hudega potresa, nevem 7 po Richterjevi lestvici in stavba se lepo sesede. Kdo odgovarja za to??? Sj mogoč arhitekt ni dobr zračuna, kulk more temelje globok postavt, pa take fore... Pa kdo je kdaj te obkrivil, pa ne za smrt enega, ali dveh, ampak za smrt tisočih... Pa 100 je še takih primerov, k bi lahka obkrivil druge zka so tak malomarni, bla bla... Pa začuda obtožbe letijo sam na zdravnike, ki hočejo pomagat pa dobro nardit, pol jih pa usi po vrsti blatijo! Oni k jih blatijo, naslednič k bote zbolel, ne it zdravniku, sj je tak al tak nesposoben! Pejte raj gradbenemu inžineru, vam bo on predpisu zdravila!

Anonimni pravi ...

ne moreš primerjat naravne nesreče, kot npr potres, s človeško napako

Anonimni pravi ...

Pa sj nism primerju človeške napake s potresom, ampak sem navedel primer, da arhitekt ne zračuna dobro, koliko morajo potisniti temelje v globino, pa se zato zgradba zruši že ob manjšem potresu... Pa sj ni dobra primerjava, sam tak je pri vsakem poklicu!

Anonimni pravi ...

Jaz ne bi dal nobenemu delavcem v javnem sektorju niti evra več. Neumno je, da se dela toliko primerjav, da vsak kaže na svoj prav. Dejstvo pa je samo eno. To kar si nekdo razdeljuje mora nekdo zaslužit. In dokler bo imela delavka za trakom tistih nekaj evrov plače, je lahko nekatere samo sram da nimajo nikoli dosti. In nikoli ne bodo imeli. Da v Sloveniji ni mogoče zagotoviti delavcu, ki pošteno opravlja oz. je opravljal svoje delo, normalnega preživetja, je po mojem mnenju prava sramota. Tudi zato, ker dobi občutek, da ni nič vreden. Pa še bi razumel nekako, mora pa prav ta delavec krmiti ljudi, ki nimajo nikoli dovolj. In nikoli ne bodo imeli, ker ti ljudje ne zahtevajo denarja za preživetje, ampak hočejo imeti več od soseda. Potem pa hoče imeti spet sosed več.
Jaz v glavnem nimam dobrega mišljenja o delavcih v javnem sektorjih, ki stavkajo. V glavnem izkoriščajo svoj »monopol«. Najprej menim, da sistemi v javnem sektorju ne zagotavljajo izboljševanja dela znotraj sistema in da so še vedno v »socialističnem« načinu dela. Običajna gospodarska družba je pri slabem delu izločena, pri delavcih v javnem sektorju pa ni enostavnega načina, da bi jim »potegnil kol iz hrbta«. Normalno pa je, da vsak zase misli, da je najbolj priden. Odgovor že vnaprej znan. Če se lotiš pri zdravnikih potem bo trpela kvaliteta, če se lotiš pri sodnikih več ne bo samostojnosti. In če je slučajno kdo tako pogumen (kot primer iz Celjske bolnišnice pred leti) pa bomo spet poslušali grožnje s pištolami in po televiziji gledali pse v zdravstvenih ustanovah (to je kultura teh ljudi).
Stavka skozi moje oči (recimo zdravniška) pa zgleda takole. Najprej se zberejo, potem si določijo cilje stavke, kjer je glavni cilj povečanje plače (ostalo je metanje peska v oči), no vmes si še ploskajo, da pa izgleda bolj prefinjeno, pa se na letake napiše vaš zdravnik je utrujen (ne vem a jih je sram napisati za kaj v prvi vrsti dejansko stavkajo. Mogoče je njihova sodelavka, ki je med. sestra še bolj utrujena). Potem pa ni ovire, ki bi jih ustavila. Vmes se posluša kako je težka šola, kakšno odgovornost imajo, kako niso spoštovani in podobne pravljice. Vendar jaz plačujem za zdravstveno varstvo, jaz sem potrošnik teh storitev. In meni je vseeno, če je zdravnik v javnem sektorju tako zelo izobražen, kot misli da je (ki se je mimogrede izobraževal tudi z mojem denarjem ali pa v gospodarstvu se hvali s izobrazbo če ti kaj pomaga, važni so rezultati dela), če pa edino zdravstveno storitev, ki jo trenutno koristim popravljanje zob plačujem kot samoplačnik. Ko pa bom rabil kaj drugega bom pa čakal, pa čakal. In spet bom lahko skoraj takoj na vrsti, če bom samoplačnik.
In vsaka zmaga pri stavkah v javnem sektorju pomeni samo to, da se bo denar razporedil drugače, da ga bo pač manj za druge. In spet bo na najslabšem neka pridna delavka, ali pa starka ki bo pred vami kupovala kruh in mleko in zanje odštevala zadnje cente. In ti ljudje so tisti, ki jih jaz cenim. Ti ljudje še pa res imajo nekaj tistih vrednot, ki jih večina ljudi več nima. Takšen človek bo recimo pri dodatnih desetih evrih pokazal več sreče, kot pa nekdo, ko se bori za stokrat ali celo večjo povišanje plač.

Anonimni pravi ...

Ali se tisti, ki pljuvate po zdravniških plačah sploh zavedate kakšne vložek študija in vsega podiplomskega izobraževanja je potrebno, da lahko kvalitetno delaš. Pa med dolgim študijem nimaš možnosti, da bi si življenje porihtal.

Anonimni pravi ...

Že, vendar ni medicina edini težak, časovno zahteven faks. Nisem pa še recimo videl farmacevtov stavkati. Kje je keč?

Aja, kot je že nekdo napisal: a se za zdravniški poklic odločiš zato, da bi pomagal ljudem in te to veseli ali le zato, da boš imel čim več keša...

Anonimni pravi ...

vsi ki mate tok za povedat cez zdravnike nimate pojma,vase besede nimajo nobenga pomena
medicina je najtezji faks in zdravniki si zasluzijo status kot ga imajo,ze samo zato ker so zdelal faks ki ga vecina v tem pogovoru ni sposobna
men je prov zou ampak kot otrok ene od bolj priznanih zdravnic sm ocitno prevec naduta in prevec na strani zdravnikov da bi se sploh zanimala za vase mnenje
da pa si bomo na jasnem zdravniki v bolnicah v vecini nimajo 2000€ place,tisti ki pa jo majo tok ali vec si jo pa zasluzjo ker delajo trikrat vec dezurstev in nadur kokr jih boste vi kadarkol v lajfu
niso usi prjazni do pacientov,tut men grejo ucasih na zivce ksni ampak realno oni majo znanje vi pa ne
sploh pa njihovo delo po tezavnosti in odgovornosti ni niti slucajno primerljivo z uciteljskim poklicom,njihova najtezja naloga je to da prenasajo s hormoni napumpane pubertetnike,zdravniki (vsaj tisti dobri) pa dejansko resujejo zivljenja
bom koncala zdej,naslednic se vm javim cez par let ko koncam medicino
cau cau