sobota, 1. marec 2008

Kosovo - da ali ne?

Redkokdaj na mojem blogu preberete kakšno politično temo, že nekaj časa pa sem kolebal med tem ali naj objavim mnenje o Kosovu ali ne.
Naj že na začetku povem, da o samostojnosti Kosova nimam enotnega mnenja (najbrž nisem edini), in da po eni strani razumem Srbe, po drugi pa tudi Albance oziroma Kosovarje, kot se sodobno imenujejo. Problem je večplasten in zelo kompliciran. Ne vem sploh kako bi se lotil pisanja, saj v zgodovini in politiki nisem ravno doma.

Gremo nekako bolj po kemijsko, in sicer po točkah:
  1. Če izhajam iz dejstva, da smo se pred nekaj leti tudi Slovenci osamosvojili, in da sedaj težko komurkoli oporekamo pri tovrstnih dejanjih, je potrebno državo Kosovo nemudoma priznati in jim seveda omogočiti, da zaživijo po svoje.
  2. Za Srbe je to težak udarec, ker do Kosova čutijo še poseben odnos, saj se je davnega leta 1389 ravno tam odvijala za Srbe še posebej pomembna bitka na Kosovem polju. Tam še danes stoji spomenik padlim srbskim borcem in to je za ponosen narod, kot Srbi vedno so, ogromen udarec. Žal pa menim, da so Srbi Kosovo izgubili in da se bodo morali nekoč, hočeš-nočeš s tem sprijazniti. Bolje, da čimprej.
  3. Malo me moti dejstvo, da so novo državo tako hitro priznale velike države sveta. Slovenci in Hrvati smo na to čakali kar nekaj mesecev pa še takrat so nekateri veliki s figo v žepu iztisnili priznanje. Kosovu pa se je to zgodilo kar hitro. kar zavidam jim. Upam, da bodo z delom dokazali, da so se prav odločili. Zdaj ne bo več izgovarjanja na Srbe, kajti postali so sami sebi šefi.
  4. Združene države Amerike s svojim vtikovanjem v teritorij Evrope, želijo tudi tukaj na nek način škodovati Evropi, saj jo želijo destabilizirati, kajti bojijo se konkurence. EU bi malo več lahko sodelovala z Rusijo, ker smo energetsko odvisni od njih. Moti me tudi, ker ZDA govorijo, da je problem Kosova čisto drugačen od problema Baskov, Kataloncev, Škotov, Flamcev ipd. Če enim priznavajo pravico do svoje države, naj še vsem ostalim.
  5. EU se je tudi tukaj pokazala skoraj nesposobna reševati tovrstne probleme, saj nima enotne zunanje politike in močno dvomim, da jo bo sploh kdaj imela. Če Angleži vedno klečijo pred Američani, so me pa tu presenetili Francozi, ki so nekako tradicionalno zavezniki Srbov.
  6. Zdaj pa bom kritiziral še Srbe. Ne vem natančno kakšno politiko vodi Koštunica, upam da se bo dovolj oddaljil od Miloševičeve politike, kajti v nasprotnem primeru bodo čez nekaj let imeli podoben problem v Vojvodini, ki je etnično še bolj mešana. Tudi pokojnemu Miloševiču se morajo Srbi zahvaliti za današnje stanje in z njegovo politiko je Srbija kot najbrž edina država na svetu prišla do samostojnosti brez osamosvojitve.
  7. Razbijanje našega veleposlaništva je skrajno neokusno dejanje in upam, da bodo polovili in kaznovali huligane pa tudi policijo in njej nadrejene, ker so se preprosto umaknili.
  8. Napoveduje se bojkot naših izdelkov in podjetij. Srbi bodo slej kot prej morali spoznati, da slovenska podjetja dajejo kruh mnogim izmed njih in se bodo glede bojkota kar hitro ohladili. Žal, se vse konča pri denarju.

V bistvu sem precej nadrobil svoje mnenje. Ta zmedenost v mojem zapisu naj bo pokazatelj, kako zmeden je ta "naš" balkanski kotel iz katerega se je skuhalo že veliko vojn. Tokrat upam, da bo treznost prevladala, in da bodo vsi narodi zaživeli po svoje in čimbolj sodelovali med sabo.

Za konec pa še malo heca.
Vsi imamo radi srbski pasulj, vešalico, čevapčiče, pleskavico s kajmakom, pravtako pa tudi burek, sladoled ter kebab. Če ne drugega, nas povezuje vsaj to.

Peter

23 komentarjev:

Anonimni pravi ...

V večini se strinjam v vašim pogledom na ta problem! Amerika kroji usodo mnogih "malih" držav, prav tako Srbiji! Govorijo, da ima Srbija zaveznika in prijatelja v ZDA, leta 1999 pa so pri bombandiranju Beograda metali bombe na zgradbe kot so bolnišnica in podobno! Moraš biti kar dober prijatelj da to narediš! Tudi njihove izjave so v neskladju z nekaterimi! Kako se lahko primer Baskov razlikuje od primera Kosovo? Meni je to čisto identično, mogoče je primer Kosovo še bolj edinstven in vsekakor takšen, da se Američani nebi smeli nič vtikati vanj, vendar njih sploh ne zanimajo samostojni Albanci ampak njihovi interesi! S uzemanjem in krajo Kosova so Srbom strašno ranili ponos, in tu je možno iskati opravičilo za te "huligane" ki razbijajo veleposlaništva, čeprav vem, da je to napačen pristop! Da se tudi demonstrirati na drugačen način! Tudi Slovenija se ubada s zelo podobnim primerom! Predstavljajte si, da bi Hrvatje uzeli celotno morje, pa čeprav ni njihovo?!?!? Že tako ali tako so uzeli zemljo ob Dragonji in si jo kar prilastili! Mislim da so Srbi v primeru Kosovo zelo oškodovani in zaradi hudo ranjenega ponosa bi se znala zgoditi tudi vojna! Upajmo da vseeno nebo prišlo do vojn, vendar je možnost zelo velika! Lp

Anonimni pravi ...

hem, zakaj se Amerika vtikuje?

Zato da dokaže svoj vpliv v Evropi še enkrat, in zato da prikaže kolike sloge je dejansko v politiki držav EU. Če bi EU bla močna in priznana institucija bi nedvomno kot prvo izrekla opozorilo ZDA o nevmešavanju v evropske zadeve. Tako pa... ? nič! Sploh se ni zavzela za enotno stališče, pa čeprav imajo nekatere članice iste probleme z manjšinami, najbolj vidni so tu Baski in Irci. Ma mislim no, ugled evropske unije je vsaj pr men zarad tega zlo padu, pa zihr nism edini.

Sicer bi pa moglo bit že vsakomur jasno, da so krizna žarišča (še posebej pa tole Kosovo zdajle) itak poligon za preizkušanje politične moči. Kdor se tukaj oglasi in je brez moči, gre s povešenim nosom, kdor pa ma vpliv, pa ga upoštevajo, njegovo veleposlaništvo pa kar lepo ščitijo (ne pa tako kot je bilo pri slovenskem - tu se vidi naš veleugled pri njih tam dol, kr ameriškega so se spravl lepo branit)...

lahko bi še pisal, ampak brezveze dolgovezit še naprej. lp

persson pravi ...

Ko sem bil lani gost Evropske komisije v Bruslju so sami rekli, da je EU gospodarski velikan, a politični škrat.

Anonimni pravi ...

anonimni z vsem se strinjam le s tem ne, da so se spravili braniti ameriško veleposlaništvo! Med branjenjem sploh ni bilo veliko Srbskih policistov, in kaj naj bi naredili pri slovenskem veleposlaništvu? Res je da se nebi smeli umakniti takoj, vendar če ti prileti 300 huliganov, njih pa samo 100 pred veleposlaništvom, kaj narediti?? Braniti zgradbo, ki se da popraviti ali tvegati življenje?? Ker uporaba orožja v tem primeru ne pride v poštev!

persson pravi ...

Aja pa pozabil sem omeniti še to, da tudi Slovenci živimo, kjub temu, da so nam nekako odvzeli Koroško (kriv je pa najbrž komunizem), ki je zibelka slovenstva že iz Karantanije.

Podobno bodo morali Srbi brez Kosova, čeprav je zibelka srbstva.

Pa še to:

Močna Srbija je bila vedno v interesu Evrope, saj je bila nekak tampon pred islamom..

Anonimni pravi ...

sori če sm mal nerodno napisu, srđan, nism mislil tako. Ampak najbrž so se le malce bolj potrudili za ameriško veleposlaništvo, ker še vseeno vedo, komu se je fino malce manj zamerit kot drugemu. Če zastopiš. Nism govoril o pogumu mož ki so stražl tam, mislu sm predvsem prizadevanja... Poudarek je bil na tem, za koga so se potrudili.

Sicer nevem če je to res, ampak zdi se mi (NEVEM če je res, zato me prosim popravi) da so ameriško veleposlaništvo potem celo obranl. Z našim pa itak vsi vejo kaj je blo. :D

Nočem vztrajat na nekih podrobnostih sicer, bolš se držat problematike. Zgradbe se bojo pa že zgradile na novo.

lp

Anonimni pravi ...

Ameriško veleposlaništvo ni bilo obranjeno, še huje so ga razdejali kot slovenskega! Res pa je, da so se že javno "opravičili" za razdejano ameriško veleposlaništvo, za slovensko pa še nič in tudi ne nameravajo plačati nastalo škodo, kar je tudi malo neumno!

Anonimni pravi ...

Sem mnenja, da ima vsak narod pravico do samoodločbe. Tako imajo tudi "Kosovci" pravico do samoodločbe. Pri Kosovcih je dozorela odločitev, da je čas za neodvisnot. Seveda je potrebno ustrezno zaščititi tudi manjšino (Srbe v tem primeru). Z razglasitvijo neodvisnosti so Kosovci le uveljavili pravico do samoodločbe. Zato jaz v razglasitvi neodvisnosti Kosova ne vidim nič spornega. Zagotovo pa razlasitev neodvisnosti ne more miniti mirno, saj se država, ki razglasi neodvisnot, odcepi od neke druge države. Kar pa ima logično posledico: nekatere države so na strani tistega, ki je razglasil neodvisnst, druge na strani "prikrajšanega".

Tudi Slovenci smo uveljavili pravico do samoodločbe in se odločili za lastno državo. Tudi v Sloveniji živita avtohtona italijanska in madžarska narodna skupnost. Kot manjšinam smo jim zagotovili ustrezno varstvo (z ustavo in posameznimi zaknoni). Če bo na Kosovem vladal razum in bodo usterezno zaščitili srbsko manjšino, bo Kososvo država, ki bo prinana kot subjekt mednarodnega prava.

Lp NEKDO

Anonimni pravi ...

Ne smete pozabiti tudi zgodovinski pogled. Slovenci (slovani) so kar med prvimi in v veliki večini naselili območje RS. Tako velja za srbe, hrvate... Oky SLO: Karantanija, AO, SHS... tako da si slovenci zaslužimo svojo državo. Albanci na kosovu so pa druga pesem. Oni že imajo svojo državo Albanijo... Večinoma so se namnožili na območju druge države (Srbije) in si ga želijo prisvojit, ga kar nekako "ukrasti" drugi državi/narodu. V tem pogledu se Slovenija in Hrvaška zelo zelo močno razlikujeta.

Povsod kjer se umešavajo američani je stanje še mnogo slabše. oky da ne omenjam njihove IQ stopnje... pač čisti dokaz je Izrael. Američani so ga dobesedno zasrali do konca. Irak... zelo podobna zgodba. Lažejo da imajo neke atomske oz. kemočno... sam zaradi njihove potrebe po nafti. Kaj bo imelo Kosovo? Kako bo lahko država preživela? Nima industrije, vojske ne nič. Nič od nič ne bi imeli. Še afriške države imajo več. S tem bi nastalo samo sranje. Sploh pa ga Rusi in Kitajci ne bojo priznali.
Aja pa da ne omenjam da ima Slovenija od Srbije koristi, od Kosova pa niti ene. Ravno nasprotno: mercator bi v srbiji propadel. Če pa ne priznamo Kosova bi pa bila za Mercator drugačna pesem. Več denarja bi prišlo v SLO in močno bi se uprli ameriki. =) in še lahko naštevam.
Seveda je najmočnejši argument ravno zgodovina. Kosovo je bilo po narodnosti vedno Srbsko. Kdo je že z raketometalci streljal na civiliste na kosovu? Albanci, kdo pa drug! Srbe so prisilno spravili iz tega območja. Miloševiča je pa to razjezilo in jih je nazaj z helikopterji in raketami napadel. Ne zagovarjam Miloševiča, ampak je potrebno pogledati celotno resnico.

Anonimni pravi ...

kebab je turški :)

Anonimni pravi ...

quote:"kebab je turški"

Anonimni pravi ...

S četrto točko se še posebej strinjam. Če velja za enega, naj še za vse ostale. Bi se šel staviti, da bodo naslednji, ki bodo razglasili neodvisnost palestinci.

persson pravi ...

Ja in kaj imajo skupnega Turki in Albanci?

Anonimni pravi ...

kebab že ne.

Anonimni pravi ...

Dejte pustite že ta kebab na miru, pejte prašat onadva pret občino Celje, k prodajate kebab od kod izvira pa bote use podrobnosti zvedl! :D

Black_ICE pravi ...

A ti bolj njima verjameš, al wikipediji?

Anonimni pravi ...

black_ice zka jima pa nebi verjel? Sj jih nism šeu še nč kej o tem spraševat sam če kirga zanima sta pa po mojem ona pravi naslov za to, a ne? Sej ka se pa mata za lagat???

Anonimni pravi ...

Tudi meni se zdi, da bo kebab kar turški. V Nemčiji je namreč tega na tone, ker je pač tam obilo Turkov.

Anonimni pravi ...

Augustus:

1. To vsekakor ne drži! Potrebno se je zamisliti, kaj vse je potrebno da država funkcionira. Od oblikovanja vlade,političnega sistema, same državotvornosti, lobiranja za priznanje države pa vse tja do ekonomskih kazalcev in sposobnosti države po preživetju. V teh segmentih se navedena primera bistveno razlikujeta. Slovenija je te predstatve uredila že dosti pred osamosvojitvijo!
2. Vsekakor!
3. Jaz jim ne zavidam! To vročo juho bodo morali sami pojesti.(Kosovo) Čeprav jim bo v veliki meri pomagala kolegica čez lužo! Slovenci smo čakali, po mojem mnenju še prekratko. Zaradi trenutne vodilne vloge v EU smo se prav odločili, da smo sledili smernicam EU.
4. To bo vedno tako ostalo! Tudi glavni akterji za pridružitev Turčije in pa Bolgarije in Romunije so bile ZDA. Pri slednjih dveh jim je celo uspelo. Tako sedaj te države zaustavljajo EU pri razvoju, kljub vsemu pa je bilo vredno zamižati na eno oko, da smo se lahko okoristili na račun nerazvitosti znotraj EU regije in pa seveda zaradi naravnih bogastev. Kakšno tesnejše sodelovanje z Rusko federacijo odsvetujem.(Naj ostane v okvirih energetsko-gospodarskega sodelovanja) Ne gre za odvisnost, ampak za obojestransko korist! Škotski primer je bolj specifičen, da bi ga posploševali z ostalimi! Glede ostalih dveh pa bi se lahko sprožil efekt snežne kepe. Zato pa ima Španija do osamosvojitve izredno negativen ton!
5. To ni res. Še kako se je treba zahvaliti EU za stabilnost regije in nenazadnje za umiritev zadev na kosovskem žarišču! Neka splošna agenda zunanje politike obstaja. Potem pa ostane agonistični pluralizem znotraj držav članic. Če bi se to ukinilo,(kar nekateri večkrat poudarjajo, da nam je to bilo odvzeto z vstopom v EU), bi se porušil celoten pluralen sistem delovanja EU. Poglej si status Združenega kraljestva znotraj EU in boš videl zakaj si to lahko privoščijo! Mislim pa da Francozi niso presenetili, saj titulo predsedovanja prevzamejo za nami. Kar bi pomenilo da bi ta problem padel na njihova pleča. Že tako ali tako pa nosijo nekaj masla na glavi zaradi srbsko-bosanskih bojev.(Srebrenica)
6. Koštunica je vodja Demokratske stranke Srbije. Vodi zmerno politiko do Vzhoda in Zahoda. Kakšne primerjave z Miloševičem so brezpredmetne! V Vojvodini bi do takih scenarijev težko prišlo. Že če pogledaš mentaliteto ljudi, se bistveno razlikuje od juga Srbije. Ne gre zanemariti da je Vojvodina spadala pod Avstro-Ogrsko in ne pod Otomansko cesarstvo kot deli na jugu Srbije. Tudi konflikt religije v Vojvodini ni v ospredju! Govoriti o zahvalah(S.M.) pa je malo prenagljeno. Treba se je zavedati celotne situacije vladanja v devetdesetih letih prejšnjega stoletja. Manipulacije medijev in filter informacij je bil v veliki meri kriv za nasedanje radikalni propagandi.
7. S tem se strinjam. Mednarodno pravo je v tem primeru zgubilo težo. Anarhizem je prevladal!
8. Bojkot, če sploh bo, ne bo trajal dolgo! Stari poslovni partnerji bodo ostali, mogoče bo malenkost težje dobiti nove.
Augustus

Anonimni pravi ...

Augustus nekatere tvoje izjave so nadvse smešne! Na primer bom uzel tvojo predzadnjo izjavo, da je razbijanje veleposlaništva povzročilo anarhizem in izgubo teže MEDNARODNEGA PRAVA! haha! Prosim te lepo! Povsem se strinjam, da je takšno početje neokusno, neprimerno in da ni pravi način za demonstracije, vendar, razbijanje mednarodnega prava???? Prosim te.... Kaj pa je enostranska razglasitev neodvisnega Kosova drugo, kot razbijanje prava?? MEDNARODNO PRAVO SE JE RAZBILO Z PRIZNANJEM KOSOVA, ZAPOMNI SI TO!

Anonimni pravi ...

srđan, kratko mnenje. policist bi se moral s svojo opremo braniti pred mal večjim številom huliganom, ne samo 1:3 ... pa tudi huligani ne bi kar tako policistov napadili, vsaj ne vsi.
tukaj so še vodni topovi itd.

Anonimni pravi ...

Sigi če bi gledal posnetke napada na ambasado, bi kaj kmalu izvedel da branjenje in izpostavljanje ni bilo mogoče! Če se policisti nebi umaknili tako hitro, bi jih huligani dobesedno "pohodili"! Verjemi, posnetki so grozni, in verjemi tudi to: intervencija in pomoč nikakor ni mogla priti hitro na kraj dogajanja, ker kot so kamere posnele, so se ljudje metali na policijska in druga vozila, postavljali se prednje, tako da niso mogle okrepitve priti! Lahko je govoriti, kaj vse bi morali narediti da se ne razbije veleposlaništvo in podobno, uresničiti govorice pa mnogo težje!

Anonimni pravi ...

Augustus:
Srđan, ponavadi se na take provokacije in rokavice ne odzovem. Seveda pa ti dopuščam pravico do sodbe, kaj je tebi osebno smešno in kaj ti ni. Neartikulirane sodbe je včasih bolje obdržati zase.
Mislim da pri sedmi točki nisi doumel zaporedja vzrokov in posledic.
Do naslednjič pa bi bilo dobro, da prečitaš kakšno mednarodno pogodbo (Za začetek ti svetujem Mednarodni pakt o ekonomskih, socialnih in kulturnih pravicah.), mogoče kakšen članek v zvezi s tem vprašanjem (Dobro bi bilo, da tudi v kaki tuji reviji), ali pa kakršnokoli pravno čtivo, na temo mednarodnega prava.
Potem ti bom z veseljem prisluhnil pri tvojih poskusih, da me z velikimi črkami česa novega podučiš.
Če si ti sam vpleten v situacijo in si zato čustveno prizadet. Žalibog, tako je.

Augustus