torek, 22. maj 2007

Cinque Terre

Predvčerajšnjim sem se vrnil s tridnevnega izleta po Italiji. Ogledali smo si deželico na jugovzhodu Ligurskega morja imenovano Cinque Terre, po slovensko bi ji lahko rekli Pokrajina petih dežel. Ime je dobila po petih obmorskih vasicah, stisnjenih med morje in okoliške hribe. Zaradi nedostopnosti je dežela ostala do današnjih dni nedotaknjena in skoraj nepokvarjena. Celotno območje spada pod narodni park in je razglašeno za Unescovo kulturno deiščino. Do pred nekaj desetletiji so
bile te vasice povezane z okolico le z morjem, danes pa skozi njih vendarle pelje ozka in slaba cesta ter železnica in jih (na žalost) povezuje z zunanjim zmoderniziranim svetom.

Naš izlet se je začel seveda v Celju, odkoder smo se z dvema avtobusoma odpeljali proti Italiji. Mi smo bili na avtobusu rokometnega kluba Celje Pivovarna Laško in smo ga že na prvem daljšem postanku blizu Benetk "razbili". Tole moram seveda malo razložiti, da ne bo kakšnih pomot. Pri vzvratnem parkiranju je naš avtobus treščil v ogledalo drugega našega avtobusa, parkiranega za njim, in zadnja šipa se je razletela na tisoče koščkov. Potem, ko so nam šoferji za silo zakrpali luknjo, smo se odpeljali proti Bologni, kjer smo si ogledali eno najstarejših univerz v Evropi in seveda tudi center. Mesto se mi ni posebej prikupilo, saj je umazano in nič posebnega. V centru smo si privoščili kavo za 3 €.
Naš avtobus je moral nazaj v Slovenijo na popravilo in dobili smo italijanskega skupaj z brazilskim šoferjem Miguelom. Svet je pač majhen.
Sledila vožnja do Pietrasanta, kjer smo se nastanili v zanimive hotele (o tem raje kdaj drugič) in seveda odšli takoj spat. :)

Drugi dan je smo se po zgodnjem zajtrku, zopet s slovenskim avtobusom, ki je ponoči prispel v naš kraj, odpeljali proti pristaniškemu mestu La Spezia, odkoder smo se z ladjico odpeljali v 5 Terre. Peljali smo se mimo slikovitih vasic Portovenere, Riomaggiore, Manarola, Corniglia do Vernazza, kjer smo se prvič ustavili in si ogledali vasico ter Monterosso al mare, kjer je sledil drugi, daljši postanek.
Vsi ti kraji imajo hiše skoraj vklesane v hrib, postavljene ena zraven druge, saj so tako služile tudi kot obzidje pred vpadi z morja. Prebivalci so se (se še) preživljali predvsem s sadjarstvom, ribolovom, vinarstvom, gojenjem oljk ter pripravo raznih sadnih likerjev, zelo znan je "limoncino" z značilnim okusom po limoni. V teh vasicah lahko uživate (za primerno ceno seveda) v odlični italijanski kuhinji, morate pa poskusiti "pesta genovese", ki je odličen preliv za testenine. Ponujajo tudi kakovostna vina, že prej omenjene likerje in seveda še mnogo drugega. Pozabil sem omeniti, da so se poleg vsega naštetega preživljali tudi s piratstvom, tako da so z ognjem zvabili ladje, ki so plule proti Genovi, da so nasedle, jih pokradli in ob oseki izginili skozi skalnate luknje nazaj na varno.

Po prijetnem celodnevnem uživanju smo se z vlakom odpeljali nazaj do La Spezie in kasneje po ogledu mesta in krajšem nakupovanju vrnili v hotel.

Zadnji dan smo si ogledali še Parmo z zanimivo katedralo, ki je med drugim poslikana tudi z motivi izganjanja hudiča iz ženske, ter krstilnico. Sledila je degustacija parmezana, ogled Mantove ter seveda vožnja domov.


Če imate dva ali tri dni časa in če želite uživati vam ogled 5 Terra zelo priporočam. Meni ni žal in mogoče bom še kdaj obiskal te kraje, saj so odlični za polnjenje "baterij". Odmisliti morate le 8 evrske solate, italijansko čistočo in hitrost. Naužili pa se boste kulture, narave, zgodovine in odlične kave, kakršno znajo pripraviti samo naši zahodni sosedi.

Seveda dodajam še nekaj slik.

V svet smo se ponosno odpeljali z rokometaškim avtobusom, ki so nam ga "navijači" kaj kmalu razbili... :) Šoferji so ga le uspeli zakrpati.




Italijani pravijo, da je Univerza v Bologni ena najboljših v Evropi. Od znotraj pa izgleda takole.



Center Bologne, kjer smo pili eno cenejših kav daleč naokoli, sledilo pa je poziranje.



Samo glej in uživaj...








Pirati so pokradli ladje in ob oseki izginili skozi take luknje. Na spodnji sliki pa vidimo sodobnejšo luknjo, ki so jo naredili Italijani, da so povezali te slikovite vasice s civilizacijo in jim s to povezavo žal vzeli precej čara.



Peter

10 komentarjev:

Anonimni pravi ...

Dober post, izlet deluje superzanimiv :)

Anonimni pravi ...

Waaaaa :)

Lej lej lej kira fotka

TT, Aco, Anja ... ti ...

Ju3 preberem dokonca :)

Gaja Jezernik Ovca pravi ...

Nore slike...je bilo pa res lepo! Ste pa tudi meli veliko sreče, ker je bilo lepo vreme! Ker če ne bi bilo...

Dejan pravi ...

ful prevč časa mate..pa ka tle noben nima FAMILIJE..mislim skoz neki hodte okol..GROZA..lahk bi se zresnal mal..mularija

Stasa pravi ...

Gotovo eden zelo lepih izletov. Italija je čudovita. Sicer v 5 terre se nisem bila, iz slik pa sklepam, da mora biti tukaj zelo lepo. Tisto o kavi in treh evrih pa khm... Sicer pa pa sem bila v Benetkah ter Catolici- tudi oboje prečudovito- zlasti Benetke pa seveda tudi Catolica ponoči, ko gori veliko luči različnih barv.

RIA pravi ...

Hehe dejan, tud js se sprašujem kok lahka tolk uživajo ;)

Anonimni pravi ...

...pa niti kakšne kartice ne pošlejo

Anonimni pravi ...

Ma pol pa tk avtobus uničte!:)))
Lepe slike!
lp

Anonimni pravi ...

Hehe, fajn ste jo odnesli glede avtobusa. Prej bi lahko pomislili da ob aktivnostih na zadnjih sedežih lahko pride do tega:D
Sicer pa naj uživajo! Mi smo tudi :P

persson pravi ...

Dejan ria: več kot polovica ljudi ima familije... Zresnil se bom pa jaz takrat, ko bom umrl. Kako lahko uživamo? Čisto preprosto!

Black_ice: kartice so preteklost.

dejko: ja res je, da so na zadnjih sedežih potekale neke aktivnosti, ki pa niso bile krive za počeno šipo...