sobota, 10. november 2007

Višek

Pred dobro uro sem vstal in se že takrat odločil, da bom napisal prispevek. Predno nadaljujete z branjem, naj vas opozorim, da nimam nikakršnih samomorilnih misli, in da bo tale prispevek le moje razmišljanje.

Že nekaj časa se mi veliko dogaja. Imam se lepo, dosti potujem, grem kamor želim, nič mi ne manjka, skratka uživam. Lahko bi rekel, da že dolgo nisem bil tako zadovoljen sam s sabo in srečen. Razloga za to niti ne vem natančno. Potiho upam, da bi to trajalo čimdlje, in da se ne bi naveličal.

Muči pa me ena zadeva. Pri športnikih in umetnikih (ne štejem se niti med prve niti med druge) pravijo, da je pametno, da se umaknejo, oziroma končajo kariero, ko so na višku ustvarjalnosti, saj si jih tako ljudje zapomnijo v najboljši luči.

Ali to velja tudi za povprečnega človeka?
Če je odgovor da, se porodijo nova vprašanja: Kako narediti konec? Kako oditi? Kaj če ta višek ustvarjalnosti še sploh ni višek? Velja morda nadaljevati in se umakniti, ko začnejo zadeva padati navzdol, če morda takrat že ne bo prepozno?

Če pa je odgovor ne, je nadaljevanje enostavnejše in o njem ne bom pisal, saj v tem primeru pač nadaljuješ z življenjem, ki ga trenutno živiš.

Ta vprašanja me mučijo in seveda ni prvič, da si jih zastavljam. Pravih odgovorov najbrž nikoli ne bom vedel, saj so zadeve zelo kompleksne in odvisne od mnogih dejavnikov.

Peter

12 komentarjev:

Anonimni pravi ...

zakaj bi naredili konec? uzivati na visku, dokler traja. ko pades na dno, pa razmisljas o tem, da globlje ne mores, torej te cakajo spet lepsi casi. res je, da na dnu ni lahko razmisljati o tem, da bo enkrat spet lepse, marsikdaj tega niti ne verjamemo. ampak vedno se da pobrati, kajne?

Anonimni pravi ...

Jebem u mater vi mate pa res razmišljate o samomoru.
Miha

persson pravi ...

@jasna- se strinjam

@Miha- preberi še enkrat prvi odstavek!

Anonimni pravi ...

ne se sekirat, popijte raje kozarec soka!:-)

Lp, Kekec

persson pravi ...

@Kekec- sploh se ne sekiram, samo razmišljal sem

Anonimni pravi ...

hm...v življenju so vzponi in padci...nikoli ni viška in nikoli ni največjega padca... :)

gdč.xy

Anonimni pravi ...

sprememba kariere na obzorju?

Anonimni pravi ...

Ne klicat hudiča!!!

Anonimni pravi ...

Ne klicat hudiča!!!

Anonimni pravi ...

je že tukaj;)

Lp, Kekec

Anonimni pravi ...

V bistvu ni nič drugega kot to, da si pretežno zadovoljen s svojim življenjem. In to zadovoljstvo je normalno stanje, kar pomeni, da ni razloga, da ne bi trajalo.
Razumem pa tvoj strah, ker sem se sama ubadala z istimi skrbmi. Pa ničemur ne koristijo. Ti samo uživaj.
Semi pa zdi, da je to tipično slovenska lastnost - ljudem je skoraj nerodno priznati, da so zadovoljni, ker se potem takoj pojavi fovšija & strah, kako se bodo drugi norčevali, ko ti spodleti.
Iz svojih izkušenj ti povem, da samo go with the flow.

persson pravi ...

@ursie- marsikaj je na obzorju... :)

@xy-ja, res je

@gbarbby- se strinjam