nedelja, 25. november 2007

Predbožični Dunaj

Obiskati Dunaj, našo "nekdanjo prestolnico", je vedno nekaj posebnega.
Že večkrat smo slišali, da je Dunaj eno najlepših mest na svetu. Sam bi tukaj dodal še Barcelono, Prago ter Budimpešto.
Nekdaj je bilo eno od glavnih mest Avstro-Ogrske in seveda prestolnica habsburške monarhije, ki je precej vplivala tudi na življenje na takratnem področju Slovenije. Mnogi Slovenci so študirali na Dunaju in marsikdo izmed njih je pustil svoj pečat v mestu od Donavi. Najbolj znana sta seveda Jože Plečnik ter Maks Fabiani.

Na Dunaj se redno vračajo ljubitelji zgodovine, umetnosti, glasbe, arhitekture ali pa preprosto vsega lepega. Prebivalci mesta se še danes imajo za nekaj več. Oni niso samo Avstrijci, ampak so predvsem Dunajčani. Na okoličane velikokrat gledajo zviška, podobno pa tudi na vse prebivalce za njih balkanskih držav.

Če se boste odpravili na Dunaj in si ga želeli podrobneje ogledati ter začutiti utrip, se tja odpravita za več dni. Spoznali boste ljudi, zgodovinske in umetniške spomenike, obiskati morate tudi kakšnega od muzejev:
  • če imate otroke, jih peljite najstarejši živalski vrt na svetu (Tiergarten Schönbrunn), kjer se je leta 1906 rodil prvi slon v ujetništvu in kjer so kot prvi v Evropi dobili podmladek pande;
  • če greste tja v dvoje, si lahko v mestu najdete odgromno romantičnih kotičkov, kjer boste nedvomno uživali;
  • če greste tja sami ali s prijatelji, pa je za nočno življenje tudi precej poskrbljeno (vključno z legalno in nelegalno prostitucijo);
  • če pa gresta tja po nakupih pa bodo za vas precej dobro poskrbeli ali v predmestju, kjer je eno največjih nakupovalnih središč v Evropi ali pa v mestu, predvsem na Koroški cesti (Kärtner Strasse), ki poteka vse od znamenitega hotela Sacher do stolnice Svetega Štefana (St. Stefans Dom).
Seveda je za vse našteto treba izpolniti enega od pogojev: na Dunaj se ne smete odpraviti s prazno denarnico, saj je življenje v mestu precej drago.

Še poseben čar pa ima mesto pred božičem, ko je vse lepo (ali kičasto) okrašeno in pušča pečat pri vsakem obiskovalcu. V mestu imate stojnice z okraski, darili, kuhanim vinom, grogom ali čajem ter z mnogimi od avstrijskih kulinaričnih posebnosti. Če ste gurman, boste nedvomno uživali, kajti Avstrijci si na tem področju radi privoščijo marsikaj dobrega.

Da ne bom samo pisal, pa bom pokazal nekaj slik, ki sem jih naredil včeraj.

Dvorec Schönbrun ter okoliški park, v katerem je tudi živalski vrt, je ena najbolj obiskanih turističnih točk Dunaja. Leta 2005 ga je obiskalo več kat 2 milijona turistov, ki so se sprehodili po parku in si ogledali notranjost, ki skriva velike sobane, v katerih je med drugim prebivala tudi cesarica Sissi.
Vhod v kompleks zaznamujeta dva stebra, na katerih sta orla, ki ponazarjata simbol Avstrije.


Na drugi strani je znameniti park, v katerem najdemo tudi naravne labirinte. Ravninski del parka se na eni strani zaključuje z Neptunovim vodnjakom.




V novembru in tudi v decembru sem prihajajo tudi mnogi Dunajčani, ki se pogrejejo s kuhanim vinom ter posladkajo s kakšno slaščico ali pa kakšno drugo kulinarično posebnostjo.


V centru mesta pa najdemo zimsko palačo Hofburg, mnogo muzejev, parlament, Hundertwasserjeve posebnosti, Jožefov trg, znamenito špansko šolo jahanja, nacionalno knjižnico, mnogo cerkva ter še veliko drugih znamenitosti. Nekaj utrinkov.












Po mestu se lahko popeljete s kočijo, v mestu je tudi mnogo bogatašev, ki se prevažajo tudi z dragimi "kovinskimi kočijami".




Znamenit hotel Sacher, kjer izdelujejo torte Sacher, ki so dobile ime po 16-letnem pripravniku v kuhinji Franzu Sacherju, ki je leta 1832 na Metternichovem dvoru prvič pripravil legendarno čokoladno torto z marelično marmelado.


In še nenazadnje. Zlata krogla, ki ponazarjo zemljo. Podpira jo moški, spodaj pa so mnogi tehnološki pripomočki, ki prikazujejo, da je tehnika človeku v izredno pomoč in da na tem sloni razvoj celega sveta. Na isti stavbi je na desni strani nekaj podobnega, le da tu zemljo podpira ženska (to sem napisal, da ne bi bilo kakšne zamere...). :)


Dunaj morate obiskati ter doživeti čar mesta. Nekaj posebnega je, če vas tja povabi fant ali punca, mož ali žena, prijatelj ali prijateljica.

Peter

12 komentarjev:

Gaja Jezernik Ovca pravi ...

Uh ja, Dunaj je lepo mesto...škoda, da smo ga obiskali le za en dan ;)

Gregor Doler pravi ...

Ej, lepo da si delil foto utrinke na blogu... Razmišljam, da bi šel letos (spet) malo pogledat. Praviš da se splača? :)

persson pravi ...

@gregor- finančno se seveda ne splača (čeprav ni neke panike), drugače pa vsekakor.

Anonimni pravi ...

Obiščite spletno stran, katere direktor je Juvo! http://www.lubenica.net/zuvo/news.php

Anonimni pravi ...

To morate videti: http://www.lubenica.net/zuvo/page.php?6

...:Jazzie:... pravi ...

sam jst sm se ziher mela bolš u amsterdamu...hehehe

Anonimni pravi ...

Bo treba kdaj na Dunaj... Poznam pa bolj Salzburg, ki verjetno lahko v predbožičnem času dobro konkurira Dunaju. Izjemno mesto :)

Anonimni pravi ...

se nikoli nisem videl predbozicnega dunaja, ceprav mi je to mama ze veckrat oblubla :)
tudi slike so vredu, ceprav pograsam kak obraz - predvsem tistega, ki je s tabo sel na pot.
se pa vidi, glede na nastete aktivnosti, ki si nam jih predstavil, da kr obvladas dunaj

persson pravi ...

@drussila- odvisno, čeprav to težko primerjaš.

@ursie- zelo dobro poznam tudi salzburg, tudi predbožičnega in res je, imaš prav.

@m- I think it's because I'm clumsy.

Unknown pravi ...

dunaj sploh ni nič dražji kot so cene pri nas v sloveniji nekatere stvari so malo dražje hrana in pijača sta pa po nekaterih trgovinah tudi cenejše razen če boste nakupovali na ulicah ki so znane po tem da so drage. Drugače pa ni panike. Če mislite vsati na dunaju teden ali več se absolutno splača kupiti karte za mestni promet ki ti veljajo za podzemno železnico tramvaj in avtobus

Anonimni pravi ...

Lepo pozdravljeni.
Moje ime je Mojca Gätz. Od leta 1991 živim na Dunaju, kjer sem naredila večletno izobrazbo in položila izpit za državno vodnico Avstrije (na Dunaju edina za slovenski jezik, glej www.findaguide.at).
Vodim predvsem v nemškem, angleškem, srbskem in hrvaškem jeziku ter zelo redko v slovenskem, ker me slovenske turistične agencije (iz meni neznanega razloga ignorirajo). Sem strokovno usposobljena za standardna klasična vodenja po Dunaju in okolici, za slovenski Dunaj, glasbeni Dunaj, cesarski Dunaj, židovski Dunaj, Centralno pokopališče, literarne kavarne, likovne galerije itd. Velikokrat vključim v standardne ture tudi vodenje Schönbrunna.
Kar se tiče slovenskega Dunaja: v Delu v prilogi Polet je bil 24. junija letos objavljen moj sestavek Dunaj in Slovenci. Pred kratkim sem imela v Trstu predavanje o slovenskem Dunaju, še prej na dunajski univerzi...
Močno si želim tesnejšega sodelovanja z mojimi rojaki. O kvaliteti mojega vodenja se lahko sami prepričate.
Z najlepšimi pozdravi.
Mojca Gätz

Anonimni pravi ...

Grem v cetrtek..komaj cakam!