petek, 30. november 2007

Užitki

Ravnokar sem se vrnil iz službe, ampak na poti domov sem naredil krajši prijeten ovinek.
Zakaj prijeten? Zato, ker sem vozil bavarskega lepotca serije 5 (ravno takega kot je na sliki). Užitek ga je voziti! Kaj več trenutno ne morem povedati. :)


Jutri me čaka še en užitek. Odpravljamo se na enodnevno smučanje v Avstrijo. Če bodo noge ostale cele, bo vse OK.

Peter

nedelja, 25. november 2007

Predbožični Dunaj

Obiskati Dunaj, našo "nekdanjo prestolnico", je vedno nekaj posebnega.
Že večkrat smo slišali, da je Dunaj eno najlepših mest na svetu. Sam bi tukaj dodal še Barcelono, Prago ter Budimpešto.
Nekdaj je bilo eno od glavnih mest Avstro-Ogrske in seveda prestolnica habsburške monarhije, ki je precej vplivala tudi na življenje na takratnem področju Slovenije. Mnogi Slovenci so študirali na Dunaju in marsikdo izmed njih je pustil svoj pečat v mestu od Donavi. Najbolj znana sta seveda Jože Plečnik ter Maks Fabiani.

Na Dunaj se redno vračajo ljubitelji zgodovine, umetnosti, glasbe, arhitekture ali pa preprosto vsega lepega. Prebivalci mesta se še danes imajo za nekaj več. Oni niso samo Avstrijci, ampak so predvsem Dunajčani. Na okoličane velikokrat gledajo zviška, podobno pa tudi na vse prebivalce za njih balkanskih držav.

Če se boste odpravili na Dunaj in si ga želeli podrobneje ogledati ter začutiti utrip, se tja odpravita za več dni. Spoznali boste ljudi, zgodovinske in umetniške spomenike, obiskati morate tudi kakšnega od muzejev:
  • če imate otroke, jih peljite najstarejši živalski vrt na svetu (Tiergarten Schönbrunn), kjer se je leta 1906 rodil prvi slon v ujetništvu in kjer so kot prvi v Evropi dobili podmladek pande;
  • če greste tja v dvoje, si lahko v mestu najdete odgromno romantičnih kotičkov, kjer boste nedvomno uživali;
  • če greste tja sami ali s prijatelji, pa je za nočno življenje tudi precej poskrbljeno (vključno z legalno in nelegalno prostitucijo);
  • če pa gresta tja po nakupih pa bodo za vas precej dobro poskrbeli ali v predmestju, kjer je eno največjih nakupovalnih središč v Evropi ali pa v mestu, predvsem na Koroški cesti (Kärtner Strasse), ki poteka vse od znamenitega hotela Sacher do stolnice Svetega Štefana (St. Stefans Dom).
Seveda je za vse našteto treba izpolniti enega od pogojev: na Dunaj se ne smete odpraviti s prazno denarnico, saj je življenje v mestu precej drago.

Še poseben čar pa ima mesto pred božičem, ko je vse lepo (ali kičasto) okrašeno in pušča pečat pri vsakem obiskovalcu. V mestu imate stojnice z okraski, darili, kuhanim vinom, grogom ali čajem ter z mnogimi od avstrijskih kulinaričnih posebnosti. Če ste gurman, boste nedvomno uživali, kajti Avstrijci si na tem področju radi privoščijo marsikaj dobrega.

Da ne bom samo pisal, pa bom pokazal nekaj slik, ki sem jih naredil včeraj.

Dvorec Schönbrun ter okoliški park, v katerem je tudi živalski vrt, je ena najbolj obiskanih turističnih točk Dunaja. Leta 2005 ga je obiskalo več kat 2 milijona turistov, ki so se sprehodili po parku in si ogledali notranjost, ki skriva velike sobane, v katerih je med drugim prebivala tudi cesarica Sissi.
Vhod v kompleks zaznamujeta dva stebra, na katerih sta orla, ki ponazarjata simbol Avstrije.


Na drugi strani je znameniti park, v katerem najdemo tudi naravne labirinte. Ravninski del parka se na eni strani zaključuje z Neptunovim vodnjakom.




V novembru in tudi v decembru sem prihajajo tudi mnogi Dunajčani, ki se pogrejejo s kuhanim vinom ter posladkajo s kakšno slaščico ali pa kakšno drugo kulinarično posebnostjo.


V centru mesta pa najdemo zimsko palačo Hofburg, mnogo muzejev, parlament, Hundertwasserjeve posebnosti, Jožefov trg, znamenito špansko šolo jahanja, nacionalno knjižnico, mnogo cerkva ter še veliko drugih znamenitosti. Nekaj utrinkov.












Po mestu se lahko popeljete s kočijo, v mestu je tudi mnogo bogatašev, ki se prevažajo tudi z dragimi "kovinskimi kočijami".




Znamenit hotel Sacher, kjer izdelujejo torte Sacher, ki so dobile ime po 16-letnem pripravniku v kuhinji Franzu Sacherju, ki je leta 1832 na Metternichovem dvoru prvič pripravil legendarno čokoladno torto z marelično marmelado.


In še nenazadnje. Zlata krogla, ki ponazarjo zemljo. Podpira jo moški, spodaj pa so mnogi tehnološki pripomočki, ki prikazujejo, da je tehnika človeku v izredno pomoč in da na tem sloni razvoj celega sveta. Na isti stavbi je na desni strani nekaj podobnega, le da tu zemljo podpira ženska (to sem napisal, da ne bi bilo kakšne zamere...). :)


Dunaj morate obiskati ter doživeti čar mesta. Nekaj posebnega je, če vas tja povabi fant ali punca, mož ali žena, prijatelj ali prijateljica.

Peter

torek, 20. november 2007

Neprijetnost

Danes se mi je v službi zgodilo nekaj, kar se mi še nikoli ni. V razredu me je obšla takšna trenutna slabost, da sem bil v trenutku ves prepoten in malo je manjkalo, da ne bi pred vsemi zletel v nezavest. Pravočasno sem se umaknil v sosednji kabinet, kjer so mi nudili prvo pomoč.

Kakšno uro kasneje sem po popiti sladkani vodi, zmerjenem pritisku ter počitku, prišel k sebi in nadaljeval delo.
Pravijo, da je vse enkrat prvič. Torej, če sem preživel prvič, lahko upam, da se ne bo ponovilo. Verjemite, ni bilo prijetno.

Peter

nedelja, 18. november 2007

Bi imeli psa?

Na slikah imate 7 psičkov, ki jih lastnik oddaja. Če koga zanima, se bomo vse dogovorili v komentarjih.

Gre za 7 mešancev (2 samicki, 5 samcev) med sibirskim huskyem in zlatim prinasalcem.
Dobite jih lahko po 25.11.2007.









Peter

sobota, 17. november 2007

Bomo že smučal?

Začelo je snežiti in zima je tukaj. Na televiziji sem danes slišal, da bo politična jesen vroča. Upam, da ne tako, da bi nam stopila sneg, ki nam ga bo namenila narava.

Malo sem se polenil in manj pišem na blog, kot sem pred časom. Če vas skrbi, vam sporočam, da je stanje prehodne narave, ker sem skoraj po cele dneve z doma. Podrobneje moram opisati še obisk Španije ter Češke, a to bom storil takrat, ko dobim vse slike.

Danes sem po dolgem času skoraj ves dan doma, čeprav kakšne velike koristi od mene ni bilo. Ogledal sem si film ter dnevnik, nahranil psa, pospravil kuhinjo, v bajto pripeljal nekaj drv, da ne bomo zmrznili - dejanja niso našteta kronološko. In to je to.

Verjetno bo jutri bolj pester dan. :)

Peter

torek, 13. november 2007

Politika je kurba

Redko se odločim, da komentiram dnevnopolitične dogodke, a zadnje dni povprečen človek ne more mimo tega, sploh glede na vse stvari, ki si bliskovito sledijo.

Najprej se je zgodil prvi krog predsedniških volitev, ki je bil še nekako zanimiv, mogoče zato, ker sem ga še gledal. Predvolilnega boja za drugi krog pa sploh nisem spremljal, saj se mi zdi skoraj nepomembno, kdo je naš predsednik. Kdorkoli bo ali je, spremenit tako in tako ne more nič in zato je naivno pričakovati, da bo karkoli drugače.

Potem sledi zmaga g. Türka, ki mu čestitam in hkrati izražam upanje, da bo uresničil tisto kar je obljubljal oziroma, da bo zastopal tisto, kar je zagovarjal.
Malo žal mi je za g. Peterleta, ki je sicer odličen politik, a se je ujel v pajčevino iz katere ni več mogel. Naprtili so mu vse grehe vlade, cerkve, desnice, gospodarstva in vse kar je slabo. Še g. Rupel mu je pri izidu precej "koristil". V takem primeru je veliko lažje biti zunanji človek, ki pride in mu nihče ne more nič slabega očitati niti dobrega o njem povedati. Opozorilo: vsakomur se to lahko zgodi, saj ko si enkrat notri nisi več nov!

Ne smem pozabiti še referenduma, za katerega sem prepričan, da je njegov izid močno povezan s predsedniškimi volitvami, saj večina ljudi ni imela niti malo pojma, kaj pomeni za in kaj proti na listku. Glasovali so zato, ker so pač dobili v roke dva listka (predsedniškega in referendumskega). Dvomim, da ga je kdo zavrnil. Zavarovalnica se bo prej ali slej že lastninila, pa če bo nam po meri ali ne. Tako so se lastninile nekatere firme. Se živo spomnim certifikatov, ki so jih nekateri vložili v svoje firme, a malo kasneje nasedli vodstvu (le kdo je takrat to bil?) in jih poceni prodali v upanju, bolje vsaj nekaj dobiti kot pa nič. Seveda so bili zavedeni in tisti, ki so takrat od njih odkupili (večinoma vodstveni delavci) se danes kopljejo v dobičku... Pa ne bi podrobneje o imenih, čeprav jih poznam kar nekaj.

Ljudje smo se naveličali govoričenja, takšnega in drugačnega in zato morata desnica ter levica resno vzeti sporočilo ljudi, saj velja obema stranema. Nihče ne more biti več 100% v podporo ljudi. Žalostno pa je, da nekateri še vedno padejo/pademo na natolcevanja za katera nikomur niti na pamet ne pride, da bi jih poskušal dokazati. Živimo pač v takšni družbi.

Meni, navadnemu državljanu, je pomembno, da imam službo, da si lahko pošteno zaslužim svoj denar in da lahko dostojno živim. Ne motijo me tisti, ki imajo več denarja od mene, žal mi je za tiste, ki niso uspeli. A tako pač je! Nekaj podobnega velja v živalskem svetu, mar ne? Moj ata bi rekel, da je s polno ritjo lahko srat. Se strinjam, a zato ne spreminjam svojega mnenja.

Vsaka vlada dela dobre stvari, saj je to tudi v njenem interesu, ker drugače ne bo dolgo vladala, in vsaka vlada dela napake, kot jih delamo vsi ljudje. Odločili smo se za demokracijo, odločili smo se za EU, odločili smo se za NATO in sedaj to imamo. Živimo dobro, seveda pa bi lahko živeli še bolje.

In še čisto zadnja novica: menda vlada razmišlja o odstopu. Sicer ne odobravam tega eno leto pred volitvami in dober mesec pred predsedovanjem Evropski zvezi, a če je to zadnja možnost pa naj prevzamejo oblast sposobnejši (saj se imajo za take, mar ne?) in pa tisti ki nas sedaj prepričujejo, da bi vladali bolje. Nič nima proti predčasnim volitvam, a verjemite, da nekaterim trenutno šibkim levim strankam (LDS, ZARES) ter strankam, ki bodo kmalu menjale vodstvo (SLS) to ne bo ustrezalo, saj bi čez eno leto dobili morda več glasov kot sedaj.

Torej velja tisto iz naslova: Politika je kurba. Gospe in gospodje (desni in levi), če se z njo ukvarjate, se tega morate zavedati!

Peter

nedelja, 11. november 2007

Ženski humor

Iz ženskih ust sem slišal tale vic.

Vsi moški imamo menda dva koša za oblačila.
Na prvem piše: UMAZANO.
Na drugem pa piše: UMAZANO, VENDAR ŠE UPORABNO.


Moj dodatek: Pa naj nam še kdaj kdo očita, da prekomerno onesnažujemo okolje z detergenti, praški, fosfati, mehčalci ipd.

Peter

sobota, 10. november 2007

Višek

Pred dobro uro sem vstal in se že takrat odločil, da bom napisal prispevek. Predno nadaljujete z branjem, naj vas opozorim, da nimam nikakršnih samomorilnih misli, in da bo tale prispevek le moje razmišljanje.

Že nekaj časa se mi veliko dogaja. Imam se lepo, dosti potujem, grem kamor želim, nič mi ne manjka, skratka uživam. Lahko bi rekel, da že dolgo nisem bil tako zadovoljen sam s sabo in srečen. Razloga za to niti ne vem natančno. Potiho upam, da bi to trajalo čimdlje, in da se ne bi naveličal.

Muči pa me ena zadeva. Pri športnikih in umetnikih (ne štejem se niti med prve niti med druge) pravijo, da je pametno, da se umaknejo, oziroma končajo kariero, ko so na višku ustvarjalnosti, saj si jih tako ljudje zapomnijo v najboljši luči.

Ali to velja tudi za povprečnega človeka?
Če je odgovor da, se porodijo nova vprašanja: Kako narediti konec? Kako oditi? Kaj če ta višek ustvarjalnosti še sploh ni višek? Velja morda nadaljevati in se umakniti, ko začnejo zadeva padati navzdol, če morda takrat že ne bo prepozno?

Če pa je odgovor ne, je nadaljevanje enostavnejše in o njem ne bom pisal, saj v tem primeru pač nadaljuješ z življenjem, ki ga trenutno živiš.

Ta vprašanja me mučijo in seveda ni prvič, da si jih zastavljam. Pravih odgovorov najbrž nikoli ne bom vedel, saj so zadeve zelo kompleksne in odvisne od mnogih dejavnikov.

Peter

sreda, 7. november 2007

Preživel

Najbrž niste niti v sanjah pričakovali, da bi bil prejšnji prispevek moj zadnji. In seveda tudi ni!
Vrnil sem se živ in zdrav.
Bilo je super, bilo je naporno, bilo je zanimivo, bilo je marsikaj.

V prihodnje bom pripravil nekaj prispevkov na potujoči teden, pa če koga zanima ali ne. :)

Peter